Notebookcheck Logo

Razer Huntsman V3 Pro felülvizsgálat: Hasznos funkciók a versenyképes játékhoz magas áron

Teljesen felszerelt a versenyképes játékhoz. A Razer Huntsman V3 Pro először kínál Rapid Trigger funkciót és külön állítható kioldási pontokat a második generációs analóg optikai billentyűkapcsolóknak köszönhetően. Kipróbáltuk a Huntsman V3 Pro teljes méretű változatát, és elmondjuk, hogy ez a játékbillentyűzet jó ár-érték arányú-e.
Accessory Gaming
A Razer Huntsman V3 Pro olyan fontos e-sport funkciókkal rendelkezik, mint a Rapid Trigger (Kép: NBC).
A Razer Huntsman V3 Pro olyan fontos e-sport funkciókkal rendelkezik, mint a Rapid Trigger (Kép: NBC).

A Razer Huntsman billentyűzetek 2018-as megjelenésük óta sok játékost inspiráltak, a sorozat egyértelműen a versenyjátékos szcénára összpontosít. Azonban amióta a holland billentyűzetgyártó Wooting először mutatta be a Rapid Trigger, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a billentyűk gyors egymás utáni kioldását, a versenyszférában egyre nagyobb az igény erre a funkcióra.

A Steelseries nyomdokaiba lépve, a Razer is követte a példát a Huntsman V3 Pro-val, amely egy rendkívül jól konfigurálható billentyűzet analóg optikai kapcsolókkal és rapidtrigger funkcióval három különböző méretben (100%, TKL, 60%). Megnéztük ennek a Razer játékbillentyűzetnek a teljes méretű változatát, amelynek ajánlott kiskereskedelmi ára 289,99 € / 249,99 USD / 249,99 £.

Tulajdonságok és kialakítás - Igénytelen játékbillentyűzet Rapid Triggerekkel

A Razer Huntsman V3 Pro itt tesztelt, német QWERTY billentyűzetkiosztással rendelkező teljes méretű változata az F billentyűk és a nyílbillentyűk mellett egy számlapot is kínál. Három multimédiás billentyű és egy hangerőszabályzó kerék is található, amely a billentyűkapcsolók érzékenységének beállítására is használható (trigger point és rapid trigger funkció). Az RGB-világítás gyakori a játékbillentyűzeteken, és a Razer Huntsman V3 Pro sem kivétel a testreszabható RGB-világítással.

A Razer Huntsman V3 Pro teljes méretű változata műanyag testtel rendelkezik, kivéve a tetejét, amely fekete csiszolt alumíniumból készült. A Razer billentyűzeteken először használnak Doubleshot PBT billentyűzetkupakokat, amelyek kényelmesebb matt felületűek és tartósabbak, mint az ABS billentyűzetkupakok. A billentyűzethez tartozik egy levehető USB A-típusú C-típusú kábel és egy mágneses műbőr tenyértámasz, amely lényegesen laposabb és keményebb, mint a korábbi Razer tenyértámaszok.

A tenyértámasz nélkül a billentyűzet mérete 445 x 139 x 39 mm és súlya 880 g. A tenyértámasszal a billentyűzet mérete 445 x 224 x 39 mm és súlya 1133 g. A dobozban a kézikönyv és a legfontosabb billentyűparancsokat tartalmazó gyorsindítási útmutató mellett Razer matricák is találhatók. A Huntsman V3 Pro összes funkciójának beállításához telepíteni kell a Razer Synapse szoftverét, amelyhez legalább Windows 10 (64 bites) operációs rendszer szükséges.

Játékfunkciók és ergonómia - egyértelmű összpontosítás a versenyző játékosokra

Az e-sport játékosok számára azonban a legizgalmasabbak a Razer második generációs analóg optikai billentyűkapcsolói, amelyek szabadon konfigurálható kioldási ponttal rendelkeznek 0,1 és 4,0 mm között, és minden egyes kapcsolóhoz külön stabilizátor tartozik. A Wooting billentyűzetek stílusában a Razer Huntsman Pro V3 sorozat mostantól gyorskioldó funkcióval is rendelkezik, így a billentyűk a kioldás után azonnal újra aktiválódnak, akár lenyomás után is, ami különösen fontos lehet a gyors tempójú versenylövöldékben. A Valorantban vagy a CSGO 2-ben például gyors oldalirányú és megállási mozdulatokat végezhetsz anélkül, hogy levennéd az ujjaidat a WASD gombokról. A magasan képzett profi játékosok kezében a Rapid Trigger funkció által biztosított gyorsabb mozgás döntő tényező lehet a rangsorolt játékokban.

A játékban az analóg-optikai kapcsolók simán és pontosan váltanak ki, és a stabilizátorok, amelyek az RGB-világításhoz hasonlóan minden billentyűhöz egyedileg vannak kialakítva, jól hangoltak. Azok azonban, akik általában egyedi mechanikus billentyűzeteken gépelnek vagy játszanak, csalódni fognak a Razer Huntsman V3 Pro hangzásában: A billentyűk megnyomásakor a hang magas frekvenciájú és kissé karcos, de ez nem szokatlan egy játékbillentyűzet esetében. Másrészt kemény billentyűleütések alatt nincs visszhang, de összességében a Huntsman V3 Pro egyértelműen fejhallgatóval való játékra készült, ahol a billentyűzet kellemetlen hangja már nem érezhető.

Ergonómia szempontjából a Razer Huntsman V3 Pro egyértelműen egy játékeszköz, és nem a gyakori gépírók eszköze. Lapos profiljának köszönhetően a tenyértámasz ideális a WASD billentyűk gyors mozgatásához, de a billentyűzet hátulján található lábak két lehetséges dőlésszöge ellenére a gépelési élmény csak dokumentumok írásakor vegyes. Ráadásul a tenyértámasz alig párnázott, és csak mágnessel van rögzítve a billentyűzet aljához, így könnyen kicsúszhat a helyéről.

Az OEM-profilban lévő Doubleshot PBT billentyűzetek nagyon durvák, hogy az ujjak ne csússzanak le a billentyűzetekről, még a heves online játékok során sem. Bár a billentyűzetkupakokon lévő betűk vagy számok áttetszőek, a Razer Chroma RGB világítás, amelyet az egyes kapcsolók fölötti kis fénycsíkok hoznak létre, diszkrét és nem feltűnő.

Konfigurálhatóság és szoftver - sok lehetőség, néhány még Razer Synapse nélkül is

A Razer Huntsman V3 Pro rendelkezik egy kis beállítási panellel közvetlenül a nyílbillentyűk felett, amely megjeleníti a kiválasztott profilt, valamint a Num Lock vagy Caps Lock aktiválását. A Synapse szoftver segítségével konfigurálható egyéni profil mellett a Razer új játékbillentyűzete öt előre konfigurált profilt kínál, mindegyik különböző kioldási pontokkal és gyorskioldási érzékenységgel.

Az Fn + Tab billentyűk lenyomásával a billentyűzet jobb felső részén található kerék segítségével a billentyűzet kioldási pontja 10 lépésben állítható be 0,1 mm és 3,6 mm között, 0,4 mm-es lépésekben, ami a Razer Synapse szoftver telepítése nélkül is működik. A gyorskioldó funkció gyors beállítási módja is aktiválható az Fn + Caps-Lock billentyűkombinációval, amely 0,1 és 1,0 mm közötti beállításokat tesz lehetővé 0,1 mm-es lépésekben, akár az egész billentyűzetre, akár egyes billentyűkre vonatkozóan.

Ha azonban saját profilokat szeretne létrehozni vagy testre szabni az RGB-világítást, akkor a Synapse-t kell használnia. Bár a Razer Synapse perifériaszoftvere nem örvend jó hírnévnek, a kaliforniai hardvergyártó az évek során folyamatosan optimalizálta és rendbe tette a szoftvert. A Synapse háttérben történő futtatásával kapcsolatos problémák, amelyek a múltban gyakoribbak voltak, használatunk során már nem voltak tapasztalhatók.

A Razer Synapse a Hunterman V3 Pro számára egy "gamepad módot" is kínál, amelyben a WASD billentyűk a kontroller analóg botjaiként, a Q és E billentyűk pedig trigger billentyűként működnek, hasonlóan a Wooting billentyűzeteken található billentyűkhöz, amelyek például versenyjátékokhoz használhatók. Ez azonban némi megszokást igényel, és minden bizonnyal egyszerűbb, ha egyszerűen csak bedugunk egy hagyományos gamepadot, és azt használjuk.

A Synapse szoftver Trigger fülén a billentyűleütések kiváltási pontja 0,1 és 4,0 mm között állítható be, akár az egyes billentyűkhöz, akár az egész billentyűzethez, az alapértelmezett beállítás 1,2 mm. A Rapid Trigger funkció, amely a rendkívül gyors billentyűleütésekhez a lenyomás után azonnal visszaállítja a billentyűleütéseket, szintén itt állítható be 1,0 mm és 0,1 mm között. Ezek a beállítások a Windows, Fn, Insert, Delete, Pos1, End és Page up/down billentyűk kivételével az összes billentyűhöz elérhetők.

A háttérvilágítás fényereje is állítható, bár a maximális fényerő nem tűnik különösen nagynak egy játékbillentyűzethez képest, ami összhangban van a Razer Huntsman V3 meglehetősen visszafogott összképével. Különböző RGB világítási effektek választhatók előre beállított értékekként, és van egy "környezetérzékelő" funkció is, amely a billentyűzet megvilágítását az aktuális képernyő tartalmához igazítja.


Előnyök

+ Gyorskioldó funkció
+ Egyénileg állítható kioldó pontok
+ Különböző profilok kiválasztása gyorsbillentyűkkel
+ Számos konfigurációs lehetőség

Kontra

- Kellemetlen gépelési hang
- Kemény tenyértámasz
- Viszonylag magas ár

Ítélet - Modern, teljes méretű játékbillentyűzet Razer áron

A teljes méretű változat mellett a Razer Huntsman V3 Pro elérhető TKL változatban is, numerikus billentyűzet nélkül, valamint kompakt 60%-os változatban (Kép: Razer).
A teljes méretű változat mellett a Razer Huntsman V3 Pro elérhető TKL változatban is, numerikus billentyűzet nélkül, valamint kompakt 60%-os változatban (Kép: Razer).

A Razer Huntsman V3 Pro hasznos funkciókat kínál a versenyző játékosok számára, a Rapid Trigger funkció és az állítható kioldási pont az online mérkőzéseken mozgási előnyöket biztosít a magas szintű játékosok számára. A különböző profilok közvetlen a billentyűzetről történő kiválasztásának lehetősége a mindennapi játékhoz is jól jöhet, de a Synapse szoftverről továbbra is megoszlanak majd a vélemények.

A design kellemesen egyszerű, és az RGB világítás meglehetősen visszafogott, de a csuklótámasz nagyon kemény, és a PC-s játékon kívül csak korlátozottan használható. Ugyanez vonatkozik a billentyűzet hangjára is gépelés közben, ami nagyon kellemetlen, annak ellenére, hogy a billentyűzettest nem ad ki pingáló vagy üreges hangokat.

Ár és elérhetőség

A Razerre jellemző viszont a viszonylag magas, 290 euró / 250 dollár / 250 font körüli ajánlott fogyasztói ár, amelyet a cég saját online boltjában, de például az Amazonon keresztül is meg lehet vásárolni. A Steelseries Apex Pro Mini Wireless 60%-os vezeték nélküli, ISO elrendezésű billentyűzetének ajánlott kiskereskedelmi ára 260 € / 240 US$ / 220 £. A teljes méretű Wooting Two billentyűzet ANSI elrendezéssel 220 euróba / 195 USD / 172 fontba kerül, míg a 60%-os Wooting HE60+ billentyűzet ANSI elrendezéssel 210 euróba / 175 USD / 163 fontba.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Magyarország - Kezdőlap > Tesztek / áttekintők > Razer Huntsman V3 Pro felülvizsgálat: Hasznos funkciók a versenyképes játékhoz magas áron
Alexander Pensler, 2024-06-28 (Update: 2024-06-28)