Notebookcheck Logo

Porsche eBike Sport (3. generációs) gyakorlati teszt: Két keréken Porsche-t vezetni jó móka

Egy Porschét nemcsak négy keréken, hanem két keréken is lehet vezetni. A nagyteljesítményű Porsche eBike Sport 3. generációs Porsche eBike Sportot lovagoltuk, és ez a felülvizsgálat feltárja a Porsche luxus e-bike képességeit.
E-Mobility

A Porsche az elektromobilitás területén is egyre inkább jelen van, és nem csak négy keréken, mint például a Taycan, hanem két keréken is. A Porsche már évek óta egyre inkább részt vesz az e-bike szektorban. A Rotwilddal közösen már egy ideje kínálnak két modellt - Porsche eBike Cross és Sport -.

A napokban kipróbáltuk a tavaly nyáron bemutatott harmadik generációs Porsche eBike-ot (3rd Gen.), Porsche eBike Sport: Neues E-Bike mit Carbon-Rahmen ist vollgefedert , egy körre. Tesztbeszámolónkból kiderül, mit kapnak azok a vásárlók, akik meg tudják vagy meg akarják engedni maguknak a nem éppen alacsony vételárat.

Porsche eBike Sport: A luxus e-bike első áttekintése

Aki új autót rendel a Porschétól, az gyakran átlépi a 100 000 eurós határt. De jóval kevesebbért is élvezheti a zuffenhauseni gyártó sportos modelljének élményét. Az árcéduláról akár egy egész nullát is le lehet húzni. De akkor már csak két kerék és lényegesen kevesebb lóerő - egészen pontosan 250 W teljesítmény és 85 newtonméter nyomaték.

Ami egy autó esetében nevetséges ár lenne, az egy e-bike esetében büszke összeg - egészen pontosan 11.500 euró. A Porsche eBike Sport 3rd Gen azonban olyan igazán magas szintű felszereltséget is kínál, amit nem mindenhol találsz. És, hogy előrebocsátom: A kétkerekű ugyanúgy megfelel a Porsche márka magas színvonalának, mint négykerekű társai.

A Porsche e-bike-ot a piacon kapható egyik legjobb és legerősebb e-bike motor hajtja. Fel van szerelve a Shimano EP801, amely az EP8 továbbfejlesztése. A középmotor 25 km/h sebességig nyújt pedelec-kompatibilis pedálsegítséget, és 250 W-os teljesítménnyel és 85 Nm nyomatékkal tolja előre a kerékpárt. A meghajtást az alsócsőben elhelyezett akkumulátor táplálja, amely szintén a Shimanótól származik. A két vázméret M és L esetében ennek kapacitása 630 Wh, az S méretnél ez csak 504 Wh.

A Porsche e-kerékpár fényszóróval nem támaszkodik a visszafogottságra

A Porsche eBike Sport másik fénypontja a 12 sebességes Shimano XT DI2 elektronikus váltórendszer. Itt tehát nem találsz semmilyen kábelt. Mivel a 4 dugattyús féknyergekkel ellátott Magura MCi tárcsafékek kábelei elöl és hátul is jól elrejtve vannak, a pedelec nagyon letisztult megjelenésű, látható kábelezés nélkül.

Shimano XT DI2
Shimano XT DI2
Magura MCi tárcsafékek
Magura MCi tárcsafékek
Porsche logó
Porsche logó

A Porsche e-bike nem csinál titkot elektromos meghajtásából. A fekete színű karbon váz alsó csöve, amely elöl és hátul teljes felfüggesztéssel, 100 mm-es rugóúttal és a beépített és kivehető akkumulátorral rendelkezik, masszív és szögletes. A motor a fenéktartó területén sincs elrejtve. Az alsócső bal és jobb oldalán Porsche felirat trónol, míg a fejcső elején aranyszínű Porsche logó villog. Szóval az aláfestés nem az igazi ennek az e-bike-nak, de valahogy nem is igazán illene rá.

Ez vonatkozik a beépített világításra is. Nemcsak különösen fényes, ami jó láthatóságot biztosít, hanem elöl egy gombnyomással aktiválható távolsági fényszóró is található. Beépített fényszóróvillogó is van. Ez azt jelenti, hogy a kerékpárúton fényjelzéssel is felhívhatja magára a figyelmet.

100 mm-es felfüggesztés elöl
100 mm-es felfüggesztés elöl
és hátul
és hátul
E-bike távolsági fényszóróval
E-bike távolsági fényszóróval
és hátsó lámpa
és hátsó lámpa

Közúti forgalomképes felszerelés

Kézzel mérve a Porsche eBike Sport súlya jó 22 kg - a Crankbrothers stamp 2 pedálokkal együtt, amelyek a szállítási terjedelem részét képezik. Ez elég sok, különösen akkor, ha az eBike-ot például egy pincébe kell bevinni. Opcionálisan a súly 3,7 kg-mal csökkenthető, ha a zárral rögzített akkumulátort eltávolítjuk a vázról.

A pedálok mellett a Porsche a Shimano kötelező töltőjét is szállítja, amely körülbelül 800 g-ot nyom, valamint egy szerelhető állványt és különböző fényvisszaverőket, így a Sport modell a közúti közlekedésre is felszerelhető a beépített világítással és az előre beszerelt csengővel. A végén még mindig van néhány gramm plusz. A gyártó a megengedett összsúlyt 120 kg-ban adja meg.

Szállítási terjedelem - a pedálok már fel vannak szerelve
Szállítási terjedelem - a pedálok már fel vannak szerelve

A nagy doboz leszállítását követő első út során nem sok feladat áll a nagy doboz útjába. Igazítsa ki a kormányt, állítsa a nyerget a megfelelő magasságba, szerelje fel a pedálokat, és ha szükséges, töltse fel az akkumulátort (0-ról 50 százalékra kb. 2,5 óra alatt, 0-ról 100 százalékra kb. 6 óra alatt). A töltő csatlakoztatható közvetlenül az e-bike-hoz vagy egy adapteren keresztül a kivett akkumulátorhoz. Ezután már indulhat is, és a móka igazán elkezdődik...

Teljesítmény és menetkényelem bőségesen

A Shimano EP801 a Porsche eBike Sportban kifogástalan. Három támogatási szintet kínál (Eco, Trail, Boost), amelyek különböző szintű segítséget nyújtanak. Az e-bike még a legalacsonyabb fokozaton is kényelmesen és könnyedén gyorsul fel 25 km/h körüli sebességre, és ezt a sebességet hosszabb ideig tartja.

Teljes teljesítmény boost üzemmódban
Teljes teljesítmény boost üzemmódban

Ha hegyek vagy kisebb dombok vannak az útban, a kormány bal oldalán lévő vezérlő gyors megérintése elegendő ahhoz, hogy egy-két sebességfokozatot feljebb kapcsoljon. Boost üzemmódban még a meredekebb emelkedőkön is elég kényelmesen és gyorsan lehet haladni. Összességében a motor nagyon kényelmesen kapcsol be, és alig észrevehető vagy hallható. A Porsche eBike Sport visszafogott, legalábbis akusztikailag.

A Shimano elektronikus váltója gyorsan, megbízhatóan és halkan vált a tizenkét fokozat között. Ehhez a kormány jobb oldalán egy kompakt vezérlőegységet helyeztek el. A kiváló minőségű Shimano váltórendszer egyik fénypontja a Free Shift támogatás. Automatikus üzemmódban ez a sebességtől függően automatikusan, pedálozás nélkül választja ki a megfelelő fokozatot, ami a gyakorlati teszt során jól működött. Emellett a Magura tárcsafékek szükség esetén erőteljesen fékeznek - a rövid fékutakhoz sportkocsi-szinten.

Az e-hajtás vezérlője a felső csövön és balra a kormányon, a sebességváltók a jobb oldalon
Az e-hajtás vezérlője a felső csövön és balra a kormányon, a sebességváltók a jobb oldalon

Off-road a Porsche eBike Sporttal

Természetesen a Porsche eBike Sport nemcsak a városban való cirkálásra, hanem terepjárásra is használható. Elvégre ez egy teljes felfüggesztésű e-bike, vaskos gumikkal és 100 mm-es első és hátsó rugóúttal. Ez is nagyszerű szórakozás, különösen azért, mert a motor könnyedén megoldja a közbeeső megerőltető emelkedőket. A jó 22 kg-os súly némiképp érezhető a kanyarodáskor, sebességnél. Ennek ellenére az e-bike-ot mindig biztonságosnak érezzük, és nagyon szórakoztató vezetni.

De legyünk reálisak... Inkább a Porsche Cayenne-re hasonlít. Az is tud dombokon és dombvidékeken átkelni, de a legtöbbször a világ aszfaltos sivatagjain és nagyvárosaiban közlekedik. Valószínűleg az e-kerékpár is elsősorban itt lesz megtalálható. Elektromos váltójával és beépített világításával, nem beszélve az áráról, szinte túl jó ahhoz, hogy port és koszt egyen.

Ha tényleg sokat és rendszeresen akarsz terepre menni egy Porsche pedeleckel, akkor valószínűleg jobban jársz a Porsche eBike Cross kerékpárral. Itt legalább 1500 euróval kevesebbért klasszikus váltót kapunk elektronika nélkül és valamivel kisebb súlyt - ha nem a Cross Performance változatot választjuk...

Ez nem jelenti azt, hogy a Porsche eBike Sport nem tud erdei vagy hegyi meredek lejtőkön mászni és versenyezni. De elsősorban a napi munkába járás vagy egy hétvégi túra tökéletesen megvalósítható. Az utaknak azonban száraznak kell lenniük. Ugyanis szériafelszereltségként nem rendelkezik sárvédőkkel.

Lenyűgöző választék és praktikus alkalmazás

A fennmaradó hatótávolság mindig szem előtt van
A fennmaradó hatótávolság mindig szem előtt van

A kormányon lévő kijelző, amely számos információval szolgál, például az üzemmódról, a támogatási módról, az út hosszáról, a sebességről és a kiválasztott sebességfokozatról, a hátralévő hatótávolságot is mutatja. Teljesen feltöltött akkumulátorral a kijelző Eco üzemmódban 175 km kezdeti hatótávolságot mutat (Trail: 84 km / Boost: 64 km).

A gyakorlatban ezt az értéket valószínűleg nem lehet elérni. A Porsche eBike Sport hatótávolsága azonban így is lenyűgöző. A teszt során főként (kb. 75 százalékban) Eco üzemmódban voltunk, csak időnként váltottunk Trail (kb. 20 százalék) vagy Boost üzemmódba (kb. 5 százalék). Egy hosszabb, körülbelül 40 km-es túra után az akkumulátor még mindig 70 százalékot mutatott, ami extrapolálva körülbelül 130 km-es hatótávolságot jelent ezzel a vezetési stílussal - figyelemre méltó!

A kijelzőn kívül a Shimano E-Tube Ride applikáció iOS-re és a Android weboldalra is részletes információkat nyújt kérésre. Ehhez egy fiók létrehozása szükséges. Ez lehetővé teszi a túrák rögzítését, így azok utólag részletesen elemezhetőek. Az olyan standard értékek mellett, mint a maximális és átlagos sebesség (beleértve az időbeli haladást is), a lépéstempó, a megtett távolság és az idő, az alkalmazás az üzemmódok és a sebességfokozatok átlagos használatát is értékeli.

Valós idejű kijelző
Valós idejű kijelző
Különböző nézetek
Különböző nézetek
GPS helymeghatározás
GPS helymeghatározás

Ha okostelefonján aktiválja a GPS-t, az útvonalat térképen is rögzítheti. Sajnos a Porsche eBike Sport nem rendelkezik saját GPS-modullal. Kár érte, hiszen ez a lopásvédelem szempontjából is praktikus funkció lenne. Mert ilyen áron a feltűnő Porsche logóval ellátott luxus e-bike valószínűleg népszerű lesz a tolvajok körében...

Túrafelvétel
Túrafelvétel
részletes
részletes
információ
információ

Porsche eBike Sport 3rd Gen Ítélet: Egy drága élvezet

A Porsche eBike Sportot a gyártó biztosította a teszthez. (Kép: Porsche)
A Porsche eBike Sportot a gyártó biztosította a teszthez. (Kép: Porsche)

A Porsche eBike Sport nem mentes a kritikáktól. De mindenképpen az egyik legjobban felszerelt és legimpozánsabb sportos e-bike, amely jelenleg a piacon kapható.

A Shimano EP801 motor kiváló benyomást hagy a gyakorlati tesztben, és minden kétséget kizáróan nagy teljesítményével és csendes működésével.

A hatótávolság egy akkutöltéssel lenyűgöző, különösen Eco üzemmódban. A sebességváltók és a fékek a motorral szemmagasságban vannak, és ha szükséges, automatikusan biztosítják a megfelelő sebességfokozatot és a rövid fékutakat. A teljes felfüggesztés támogatja a vezetési kényelmet, még akkor is, ha az e-bike egyértelműen sportos vezetésre készült - minden más nem illene a Porsche névhez.

Végeredményben azonban itt is ugyanaz a helyzet, mint a Porsche járműveinél. Az előkelő felszereltségnek, a névnek és a hozzá kapcsolódó imázsnak megvan az ára... Ha egy Porschét szeretne két keréken vezetni városban és vidéken, akkor a Porsche eBike Sportért borsos 11 500 eurót kell leszurkolnia, de egy kiválóan felszerelt, nagy hatótávolságú és rengeteg vezetési élményt nyújtó luxus e-bike-ot is kap. Elérhető a weboldalon, közvetlenül a gyártótól. Ha egy kicsit drágábbat szeretne, akkor választhatja a új Caviar Edition arany és titánium színben.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Magyarország - Kezdőlap > Tesztek / áttekintők > Porsche eBike Sport (3. generációs) gyakorlati teszt: Két keréken Porsche-t vezetni jó móka
Marcus Schwarten, 2024-05- 9 (Update: 2024-05- 9)