Notebookcheck Logo

PVY Libon összecsukható e-bike gyakorlati áttekintés: A hatótávolság királya kettős akkumulátorral?

Megduplázza a hatótávolságot? Az új PVY Libon e-folding kerékpár egy- és kétakkumulátoros kivitelben is kapható. Utóbbi állítólag akár 260 km-es hatótávolságot biztosít a városi kerékpárnak. Gyakorlati tesztünkben megvizsgáltuk ezt az állítást, és lenyűgözött minket a könnyen karbantartható szíjhajtás és a praktikus akkumulátorzár.
E-Mobility

Korábban áttekintettük a Z20 Plus és a Z20 Pro a PVY-tól. A "legnagyobb hatótávolságú könnyű összecsukható e-bike"-ként emlegetett PVY Libon egy új, szíjhajtású összecsukható kerékpár, amelyet a cég a nemrég lezárult Indiegogo kampányon keresztül dobott piacra. A Libon állítólag 260 km-es hatótávolsággal rendelkezik, ha kettős akkumulátoros rendszerrel van felszerelve. Ez a konfiguráció azonban opcionális, és mi sajnos csak az egy akkumulátoros változatot kaptuk meg a felülvizsgálathoz. A két változat között nagyjából 200 euró (215 USD) árkülönbség van, a két akkumulátoros modell ára a PVY honlapján 1 499 euró, míg az egy akkumulátorosé 1 299 euró. Ennek ellenére a 130 km-es hatótávolság papíron még mindig rendkívül lenyűgözőnek tűnik. Kipróbáltuk a Libon összecsukható e-bike-ot, hogy megnézzük, meddig bírja a mindennapi használatot, és mik az erősségei és gyengeségei.

Ezen kívül összehasonlítjuk a Libont a Ado Air 20, egy másik összecsukható e-biciklivel, amely városi ingázóként nagyszerű benyomást hagyott korábbi értékelésünkben.

Megjegyzések a jogi helyzetről

Megkeresésünkre a PVY többször hangsúlyozta, hogy a kerékpár Németországban is legálisan használható. Pedig számos funkció ennek ellenkezőjét sugallja, többek között a fedélzeti kijelzőn található számos opció. Az olyan opciók, mint a sebességtartó automatika és hasonlók tudomásunk szerint Németországban nem engedélyezettek. Továbbá a hangos beépített kürt is problémát jelenthet egy kerékpár esetében. A feszültség és egyéb paraméterek változtatásának lehetősége szintén aggályokat vethet fel. Nem világos, hogy az ilyen beállítások puszta létezése problémás-e.

A múltban felmerült vádak a a vállalat hamis tanúsítványok használata a reklámban. Kérdéseinkre válaszolva a PVY biztosított bennünket arról, hogy az új EN 15194-es tanúsítványt jelenleg ellenőrzik, ami egy bizonyos időt vesz igénybe. Ennek ellenére a fenntartja, hogy a Libon Németországban legális. Ez a tanúsítvány azonban szükséges a CE-jelöléshez, amelynek minden legális segédmotoros kerékpáron ott kell lennie az országban.

Tekintettel ezekre a bizonytalanságokra, azt tanácsoljuk minden potenciális vásárlónak, hogy alaposan vizsgálja meg a szabályozást, mielőtt megvásárolja az e-bike-ot.

Összeszerelés: nyereg, kormány, pedálok, kész

A Libont összehajtogatva, egy nagy kartondobozban szállítják. Különböző polisztirol alkatrészek védik a kerékpárt a szállítás közbeni sérülésektől. A karton használata környezetbarátabb megoldás lett volna.

Az e-bike összeszerelése egyszerű: a pedálok felerősítésén, valamint a kormány és a nyeregcső behelyezésén kívül nincs sok más teendő. Bár valamivel kényelmesebb, mint a Ado Air, a nyereg sajnos nem állítható vízszintesen. Szerettük volna, ha a nyereg csúcsát egy kicsit megemelhetnénk.

Frissen a dobozból
Frissen a dobozból
A pedálok felszerelése
A pedálok felszerelése
Nyereg vaskos beépített akkumulátorral
Nyereg vaskos beépített akkumulátorral
A kormány megfelelő behelyezése
A kormány megfelelő behelyezése

Műszaki adatok és megjelenés: Hosszú alumínium váz, meghajtószíj és felfüggesztett villa

Műszaki adatok PVY Libon
Motor 250 W (500 W "feloldva")
Érzékelő Nyomatékérzékelő
Nyomaték 50 Nm
Maximális sebesség 25 km/h (akár 32 km/h "feloldva")
Akkumulátor Egyedülálló: 36 V, 10 Ah; Kettős: 36 V 10 Ah + 10,4 Ah
Töltési idő Egyedülálló: 2,5 óra; Kettős: 5 óra
Hajtásrendszer Öv
Fékek Hidraulikus tárcsafékek
Súly Egyszemélyes: 16 kg (35.2 lb); Kettős: 18.5 kg (40.8 lb)
Gumiabroncsok 20 inch * 2,5 légabroncsok
Egyéb Acél rugós villa, állvány, alumínium pedálok, 6 km/h-s gyaloglássegítő üzemmód
Biztonság Akkumulátorzár és GPS-jelző
Ár Standard: 1,299 € (1,400 USD); Dual: 1,499 € (1,615 USD)

A színek tekintetében választhat a szürke (mint a mi felülvizsgálati egységünk esetében) és a fehér között. Az alumíniumkeret nagyon vastag, mégis üreges, így elegendő helyet biztosít egy második akkumulátor elhelyezésére a két akkumulátoros változatban

A Libon összecsukható kerékpár határozottan erősen hasonlít a Z20 Plus és a Ado Air. Az utóbbiakhoz képest azonban a Libon rendelkezik néhány olyan különbséggel, amelyek bizonyos részleteiben kifinomultabbnak érződik. Mindkét kerékpár lánchajtás helyett alacsony karbantartást igénylő szíjhajtással rendelkezik.

De csak a Libon rendelkezik első felfüggesztésű villával, amelyet feltehetően az út kisebb egyenetlenségeinek enyhítésére terveztek, a rövid rugóút és a nagyon nagy merevség alapján. Kényelmes tervezési döntés a Libon hátsó lámpája, amelyet közvetlenül a fő akkumulátor táplál, így nincs szükség külön akkumulátorra, mint az Ado Air esetében.

Szürke felülvizsgálati egységünk
Szürke felülvizsgálati egységünk
A fehér változat (forrás: PVY)
A fehér változat (forrás: PVY)
A karbantartásmentes szíjhajtás
A karbantartásmentes szíjhajtás
Hátsó rugóstag
Hátsó rugóstag
Nagyon rövid, merev rugóút
Nagyon rövid, merev rugóút
Háttérvilágítás: nincs szükség további elemekre
Háttérvilágítás: nincs szükség további elemekre

Mielőtt összecsukná a kerékpárt, a zsanért ki kell nyitni. Miután a zsanérzárat kioldotta, elég nagy erőt kell kifejtenie, hogy kinyissa a középen lévő nagy, merev zsanért. Az első és a hátsó keréken lévő mágnesek tartják össze a váz mindkét felét, amikor a kerékpár össze van hajtva.

Egy apró kereket is észre fogsz venni, amelyet a kerékpár stabilitásának fokozására terveztek, és segít, hogy összehajtott állapotban kényelmesebben guruljon a kerékpár. Bár ez egy szép ötlet, csak sima felületen működik jól. A kis műanyag kerék kevésbé sima útfelületeken küszködhet. A kerékpár rendelkezik járássegítő üzemmóddal, amely lehetővé teszi, hogy a motor segítségével akár 6 km/h sebességgel is tolja a kerékpárt.

Mágnes az elején
Mágnes az elején
Mágnes hátul
Mágnes hátul
Egy mini kerék a hajtogatott állapothoz
Egy mini kerék a hajtogatott állapothoz
De használhatatlan a kerékpár egyenetlen felületeken való gurításához
De használhatatlan a kerékpár egyenetlen felületeken való gurításához

Fékek, rugóvilla és gumiabroncsok

A PVY Libon hidraulikus tárcsafékekkel van felszerelve, amelyek a dobozból kivéve tisztességesen be vannak állítva, bár nem tökéletesen. Vizsgált példányunkon különösen az első fék hangosan és kellemetlenül nyikorog nedves körülmények között. A fékteljesítményre azonban nem lehet panaszunk.

Mint korábban említettük, a rugóvilla rendkívül merev és korlátozott rugóúttal rendelkezik. Nem tudjuk biztosan megmondani, hogy ez valóban hozzáad-e valamit a termékhez, különösen, mivel a valamivel szélesebb és vastagabb abroncsok már így is nyújtanak némi csillapítást. Alig vettünk észre különbséget, amikor a Libont összehasonlítottuk a Ado Air, amelyből hiányzik a felfüggesztés.

A két fékkar egyike
A két fékkar egyike
Az első hidraulikus tárcsafék
Az első hidraulikus tárcsafék

Akkumulátor: egy- vagy kétakkumulátoros változat

A dolgok érdekessé válnak, ha megnézzük a nyeregcsövet. Az Ado Airhez hasonlóan az egyik akkumulátor a vaskos nyeregcsőbe van beépítve. Azonban az Ado-n nincs mód a 10 Ah-s akkumulátor rögzítésére, így a nehéz akkumulátort ki kell vennie a gyorskioldó bilincsből, és a nyereggel együtt magával kell cipelnie, amikor a kerékpárt leparkolja. A PVY itt sokkal jobb munkát végzett: az ülésbilincset zárral látták el, amely megakadályozza az akkumulátor illetéktelen eltávolítását az ülésoszlopról. A fokozott lopásvédelem érdekében még egy GPS-címkét is mellékeltek hozzá.

Az akkumulátor nyeregcső zárható a lopás megakadályozása érdekében
Az akkumulátor nyeregcső zárható a lopás megakadályozása érdekében
Mivel a gyorskioldó bilincs zárral van ellátva
Mivel a gyorskioldó bilincs zárral van ellátva

Az opcionális, 10,4 Ah teljesítményű második akkumulátor a széles vázba kerül, de eltávolítása valószínűleg kicsit bonyolultabb, mivel előbb össze kell hajtani a kerékpárt.

Mondanom sem kell, hogy a két akkumulátoros változat valamivel nehezebb is, a mérleg 18,5 kg-ot nyom. Ezzel szemben az egy akkumulátoros felülvizsgálati példányunk körülbelül 16 kg-ot nyom, így majdnem olyan könnyű, mint az Ado Air, amely nem rendelkezik felfüggesztéssel.

Az opcionális második akkumulátor ide kerül
Az opcionális második akkumulátor ide kerül
Kettős akkumulátor: az egyik a nyeregcsőben, a másik a vázban (forrás: PVY)
Kettős akkumulátor: az egyik a nyeregcsőben, a másik a vázban (forrás: PVY)
Jó kábelkezelés a váz alján
Jó kábelkezelés a váz alján
Összecsukható vonatozáshoz és így tovább
Összecsukható vonatozáshoz és így tovább
Elülső mágnes
Elülső mágnes
A két fél összehajtva mágnesesen tapad egymáshoz
A két fél összehajtva mágnesesen tapad egymáshoz

Motor: Xiongda 250 W-os, vagy 500 W-os?

A Xiongda által gyártott hátsó kerékagymotor névleges teljesítménye 250 watt, ami megfelel a németországi előírásoknak. A PVY azonban azt állítja, hogy a motor "kioldott állapotban" akár 500 wattot is elérhet, így a kerékpár akár 32 km/h (kb. 20 mph) sebességet is elérhet. Az 500 wattos csúcsteljesítmény nem jelenthet problémát, de a 32 km/h-s sebesség elérésének képessége biztosan nem legális Németországban. Ezért célszerű hangsúlyozni azt, amit korábban már említettünk a jogi helyzetről: nem tanácsos "feloldani" a motort.

Az erőátviteli funkciót egy nyomatékérzékelő szabályozza, a motor maximális nyomatéka 50 Nm körül van.

A Z20 Plusszal ellentétben a PVY Libonból hiányzik a sebességváltó, így gyakorlatilag egysebességes e-bike, à la a Ado Air 20.

A motor
A motor
Jelölés a motoron
Jelölés a motoron

Kijelző és app: Sok beállítással rendelkező szabványos kijelző

A 2,4 hüvelykes IPS-kijelző egy meglehetősen szabványos modell, amelyet már láttunk különböző e-bike-okon, köztük a Ado Air. A megjelenítés nem különösebben vonzó, de a képernyő könnyen olvasható. Megmutatja az aktuális sebességet, a segédmódot (háromtól öt üzemmódig terjedő lehetőséggel), az akkumulátor töltöttségi szintjét, a megtett távolságot és néhány más paramétert.

A + és - gombok pár másodpercig történő egyidejű lenyomva tartásával megnyílik a széleskörű opciós menü, amely számtalan beállítási lehetőséget tesz lehetővé, többek között a sebesség, a segédmód, a sebességtartó automatika, az e-fék, a feszültség, a jelszavas védelem és még sok minden más beállítását. Néhány ilyen opció azonban nem biztos, hogy megfelel a német előírásoknak.

A kijelző főoldala
A kijelző főoldala
A sebességtartó automatika valószínűleg nem legális Németországban
A sebességtartó automatika valószínűleg nem legális Németországban
QR-kód a Bluetooth-on keresztüli párosításhoz
QR-kód a Bluetooth-on keresztüli párosításhoz
E-ABS (e-fék)
E-ABS (e-fék)
További beállítások
További beállítások
A feszültség állítható - vigyázat!
A feszültség állítható - vigyázat!

A kijelző képes QR-kódot megjeleníteni a kerékpár okostelefonhoz és a BIKEGO alkalmazáshoz való párosításához bluetooth-on keresztül. Természetesen az alkalmazás egy csomó lehetséges engedélyt kér.

Az alkalmazáson belül fiókot kell létrehozni, hogy hozzáférjen a funkciók kibővített köréhez. Csak ezután lehet feloldani további funkciókat, például a kerékpár kijelzőjén megjelenő navigációs funkciót, ami feláras. Az alkalmazás ezen kívül nem növeli jelentősen a felhasználói élményt.

A BIKEGO alkalmazás
A BIKEGO alkalmazás
Jogosultságok 1. rész
Jogosultságok 1. rész
Engedélyek 2. rész
Engedélyek 2. rész
Kezdőképernyő az alkalmazásban
Kezdőképernyő az alkalmazásban

Valódi tesztút: Kényelmes városi kerékpár

Felpattantunk a kerékpárra, és elindultunk egy berlini útra, a Seestraße-tól (a S Bornholmer Straße közelében) az autópályáig, majd kerülőutakat és hurkokat tettünk visszafelé. Kezdetben az útvonal nagyrészt sík utak hosszú szakaszaiból állt. Ez körülbelül a fordulópontnál változott meg, amelyet egy spirális rámpa jelzett, amely az A100-as autópálya felett átívelő gyalogos hídhoz vezetett. Ezután volt néhány kisebb emelkedő, de az utak többnyire síkak voltak.

Míg a fordulópont felé vezető úton az átlagsebességünk 20 km/h (12 mph) volt, addig a kanyargósabb visszaúton csökkent. Ez különösen annak köszönhető, hogy a segédteljesítmény mértéke csökken, amikor az akkumulátor töltöttségi szintje 20% alá csökken.

Régi sörfőzde a Seestraßén
Régi sörfőzde a Seestraßén
A kerékpár a másik oldalról
A kerékpár a másik oldalról
Fordulópont az A100-as felhajtónál:
Fordulópont az A100-as felhajtónál:
Első és egyetlen "komoly" hegymászás
Első és egyetlen "komoly" hegymászás

Tapasztalat

Rögtön észrevettük, hogy a motor nem hajt olyan energikusan előre, mint a Ado Air 20 függetlenül az asszisztencia szintjétől. Emiatt, valamint a vaskosabb váz és villa miatt a Libon nehezebbnek és kevésbé fürgének tűnik, mint az Ado Air 20, annak ellenére, hogy hasonló súlyú. A vezetési élmény sem olyan szórakoztató és sportos, mint az Air esetében, de cserébe az akkumulátor valószínűleg tovább bírja (lásd alább). A kormányt is valamivel nehezebbnek érzem ehhez képest.

Ennek ellenére remekül lehet vele mozogni. Bizonyos teljesítményparaméterek a beállításokban is hangolhatók, akkor is biztosan a hatótáv (és esetleg a legalitás) rovására. A nyereg kényelmesebb, mint az Airen. Jobban örültünk volna, ha a nyereg hegye nagyon enyhén felfelé dől, de ez sajnos nem lehetséges. A markolatok ergonomikus tenyértámasszal rendelkeznek.

A motor csendes, bár nem olyan csendes, mint az Airben lévő. A városi forgalomban néha még mindig hallani lehet, ahogy halkan "pufog".

A nyeregcső és a kormány magassága a vezető magasságának és preferenciáinak megfelelően állítható. A vastag gumiabroncsok elég jó csillapítást biztosítanak. Nem tudjuk biztosan megmondani, hogy az első rugós villa mennyire járul hozzá a menetkomforthoz. Összességében a Libon egy kényelmes, egysebességes városi kerékpárnak tűnik a mindennapi használatra. A nyomatékérzékelőnek köszönhetően a rásegítés elég gyorsan beindul, amikor elkezd pedálozni.

Itt kapcsolja be a kerékpárt, majd a kijelzőt
Itt kapcsolja be a kerékpárt, majd a kijelzőt
Ergonómikus pléh markolatok
Ergonómikus pléh markolatok

Meglehetősen kellemetlennek találjuk, hogy a keret háromszög alakú részén kábelzsúfoltság van. Ez az a hely, ahol a kerékpár felemelésekor érdemes megfogni, mivel itt található a súlypont. A kerékpár felemelésekor a kábelek nem csak kényelmetlen nyomást gyakorolnak a kezére, de az elektronika esetleges sérülése miatt is aggódni kell. A PVY Libont a váz más pontjainál nehezebb cipelni.

A kábeltömeg pont ott van, ahol a súlypont található, pont ott, ahol a súlypont van
A kábeltömeg pont ott van, ahol a súlypont található, pont ott, ahol a súlypont van
A kerékpárt ezen a szakaszon szeretnénk felemelni, de a kábelek miatt ez nem optimális
A kerékpárt ezen a szakaszon szeretnénk felemelni, de a kábelek miatt ez nem optimális

Tartomány

A PVY azt állítja, hogy az egy akkumulátoros változatunk lenyűgöző, 130 km-es hatótávolsággal rendelkezik, a két akkumulátoros modell pedig állítólag kétszer olyan messzire képes menni - 260 km-t (160 mi)! Sajnos, mint az iparágban gyakran előfordul, a megadott adatok messze elmaradnak a valóságtól, mivel a mérési körülmények nagyban eltérnek a valós élethelyzetektől. A Libon hatótávolságát nagyjából így mérték: egyenes, sík úton, 15 km/h sebességgel, Eco üzemmódban.

A tesztútvonal
A tesztútvonal

Hatótávolsági tesztünkhöz mi (kb. 70 kg súlyúak) a három segédszint közül a középsőt használtuk. Tesztutunk kezdetén az akkumulátor 50%-os töltöttségi szinten volt. Az akkumulátor töltöttségi szintje 8%-ra csökkent, miután kb. 22 km (13,7 mi) hosszan, mérsékelten változatos útvonalon, kb. 17,3 km/h (10,7 mph) átlagsebességgel haladtunk.

Amint az akkumulátor töltöttségi szintje 20% alá csökken, az akkumulátor jelzője pirosra vált, és az asszisztencia mértéke enyhén, de érezhetően csökken. A teljesítménycsökkentés és a csökkentett sebesség lehetővé teszi, hogy az akkumulátor később meglehetősen sokáig bírja, és szintje fokozatosabban csökkenjen.


Összességében az akkumulátor töltöttségi szintje kb. 42%-kal csökkent a 22 km-es utunk során. Ezen információk extrapolálása azt sugallja, hogy a PVY Libon hatótávolsága a mindennapi használatban és a mi tesztforgatókönyvünkben (kb. 70 kg terhelés, 2-es szintű asszisztencia, kevés emelkedő, többnyire sík útvonal és kb. 17,3 km/h átlagsebesség) reálisan 50-60 km-hez közelebb van. Természetesen ez nem tűnik olyan jónak, mint a 130 km a specifikációs lapon, de még mindig egy tisztességes adat, amely annak ellenére, hogy nem állít fel rekordot, jobb, mint amit az Ado Air kínál.

Minden bizonnyal nagyobb hatótávolságot lehet kihozni az akkumulátorból, ha a legalacsonyabb asszisztens üzemmódra váltunk, és 15 km/h átlagsebességgel haladunk.

Pro

+ gyors összeszerelés
+ szíj helyett láncos meghajtás
+ minden lámpa az akkumulátorról működik
+ akkumulátorzár, GPS-jelző
+ kettős akkumulátoros változat a nagyobb hatótávolságért
+ összecsukható, a két felét mágnesek tartják össze

Kontra

- kábel zűrzavar, ahol a kerékpárt hordozza
- kissé tisztázatlan jogi státusz

Ítélet: Jó e-city kerékpár szíjhajtással

A PVY Libont a PVY bocsátotta rendelkezésünkre.
A PVY Libont a PVY bocsátotta rendelkezésünkre.

A PVY Libon bizonyos területeken jobban kidolgozottnak és kifinomultabbnak tűnik, mint például az Ado Air. Különösen nagyra értékeljük az akkumulátorrögzítést, amely funkciót az Air esetében nagyon hiányoltunk. Ez megvédi az akkumulátort a lopás ellen, és kiküszöböli annak szükségességét, hogy állandóan magunkkal hurcoljuk az akkumulátort. A mágnesek segítenek abban, hogy a kerékpár biztonságosan összecsukva maradjon. A hátsó lámpát a beépített akkumulátor táplálja, ellentétben az Airrel, amely külön akkumulátorra támaszkodik. A szíjhajtás egy másik funkció, ami tetszik nekünk.

A menetérzet érezhetően kevésbé élénk a riválisához, az Air 20-hoz képest, így a Libon ehhez képest nehezebbnek és kevésbé fürgének tűnik. Következésképpen a Libonnal nem olyan élvezetes városban közlekedni, mint az Airrel. A másik oldalon mindez hozzájárul a kerékpár hatótávolságához, bár a gyártó által megadott adatok ismét messze nem a valóságtól. Akkor viszont ott van a két akkumulátoros változat is, amelynek 100-120 km-es hatótávolságot kellene kínálnia, ha a tesztünkhöz hasonlóan vezetjük.

Annak ellenére, hogy nem kiemelkedően gyors, a PVY Libon a szokásosnál valamivel nagyobb hatótávolsággal büszkélkedhet, és összecsukható mechanizmusának köszönhetően különösen alkalmas városi használatra.

Ár és elérhetőség

A Indiegogo kampányának lezárása utána PVY Libon jelenleg gyártásban van, és április óta szállítja a vásárlóknak. Az egy- és kétakkumulátoros modellek ára 1.299 euró (1.400 dollár), illetve 1.499 euró (1.615 dollár) a PVY weboldalán.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Magyarország - Kezdőlap > Tesztek / áttekintők > PVY Libon összecsukható e-bike gyakorlati áttekintés: A hatótávolság királya kettős akkumulátorral?
Christian Hintze, 2024-05- 8 (Update: 2024-05- 8)