Notebookcheck Logo

Nitecore EDC33 és EDC35 gyakorlati áttekintés: Két igazán forró zseblámpa

Választékban bővelkedik. A Nitecore kiadta az EDC33 és az EDC35-öt - két érdekes mindennapi zseblámpát. Az akkumulátor élettartamának végéig hasznos boost üzemmódot kínálnak, de ez az akkumulátoros koncepció hátrányokkal jár, és a mi szemünkben a zseblámpák a kényelemhez képest kicsit túl melegek.
Gadget
A Nitecore EDC33 (balra) és EDC35 (jobbra). (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
A Nitecore EDC33 (balra) és EDC35 (jobbra). (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Itt jön a képbe a különleges kialakítás. Míg a célzott fénysugár csak a középső LED-et aktiválja, a Lumin Shield egyidejűleg a környező LED-ek egész sorát aktiválja. Egyébként egyikbe se nézzen bele, és ne is vakítsa el.

Annak érdekében, hogy ez véletlenül se történhessen meg, mindkét zseblámpa rendelkezik egy csúszókapcsolóval, amellyel lezárható. Mindenképpen érdemes megszokni, hogy ezt privátabb környezetben használja. A kapcsoló nagyon könnyen beindítja a Spotlight üzemmódot.

Egy másik üzemmód (vagy inkább üzemmódok) a gomb megnyomásával és elengedésével választható ki. Ez normál módon aktiválja a zseblámpát. A hátoldalon található szegély segítségével az EDC33 vagy 35 lámpát például egy mennyezet megvilágítására lehet beállítani. A legmagasabb, 1200 lumenes üzemmódban nagyon jól megvilágít egy 20 négyzetméteres helyiséget.

Történetesen a Spotlight és a Lumin Shield még fényesebb, 1700 és 4000 lumenes fényerővel. Ezek az értékek az EDC33-ra vonatkoznak. Az EDC35 analóg értékei 1300 (High), 3000 (Spotlight) és 5000 (Lumin Shield). Ez tehát fényesebb, bár ez a gyakorlatban nem jelent akkora különbséget. De erről majd később.

Amit nem tudunk ajánlani a nagyobb megvilágítási módokban: ... (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Amit nem tudunk ajánlani a nagyobb megvilágítási módokban: ... (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
... az EDC33 diffúzora. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
... az EDC33 diffúzora. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
EDC35 védőtokkal. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
EDC35 védőtokkal. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Időzítés Lumin Shielddel

Az EDC33 és EDC35 egygombos működése alkalmanként bizonyos működési hibákhoz vezethet. Egyetlen gombnyomással váltogatja az üzemmódokat. Egy (nyomva tartott) gombnyomás azonban aktiválja a Spotlight és a Lumin Shield két boost üzemmódot is. Ha lassabban nyomja meg, az átkapcsoláskor tévedésből aktiválhatja ezeket. Ha a fényt egy közeli felületre világítod, gyorsan elvakít a fényvisszaverődés, különösen éjszaka.

Kell egy kis gyakorlás a helyes időzítéshez. Eleinte még azt hittük, hogy a zseblámpáinknak van egy kis hibája. Persze végül nem ez lett a helyzet. Mindenképpen érdemes az első hetekben "játszani" a zseblámpával, hogy jól ráérezzünk. Megszokja az ember a kialakításának hátrányait is, és már nem lepődik meg a magas hőmérsékletén.

Kellemetlen hőmérséklet, különösen az EDC33 esetében

Lumin Shield üzemmódban mindkét zseblámpa nagyon gyorsan felmelegszik - sőt, kellemetlenül forróvá válik. Jó oka van annak, hogy a két boost üzemmódot nem lehet állandóan aktiválni. De a magas üzemmód is kellemetlen érzés.

Itt azonban egy szubjektív komponens is szerepet játszik. Mi a teszt során az EDC33-at találtuk rosszabbnak. Nem azért, mert túlzottan melegebb volt, hanem mert kisebb volt. A zseblámpa fejének használat közbeni megérintésének valószínűsége számunkra az EDC33 esetében volt nagyobb. De ez a kezünk méretétől is függ. Az EDC35 modell sokkal kényelmesebbnek tűnt, amikor a magas üzemmódokat aktiváltuk, egyszerűen azért, mert nem tudtuk olyan gyorsan megérinteni a fejet.

Az USB-portok megnyíltak. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Az USB-portok megnyíltak. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Az USB-portok közelebbről. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Az USB-portok közelebbről. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Négy LED jelzi a töltés állapotát. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Négy LED jelzi a töltés állapotát. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Az EDC33-nál alig több mint 50 °C-ot, az EDC35-nél pedig alig több mint 47 °C-ot mértünk a legmagasabb, tartósan működőképes fényerősségnél. A szobahőmérséklet 21 °C körül volt. A mért értékek megerősítették az érzésünket: a zseblámpák magas fényerőn túlságosan felmelegednek.

A legmagasabb üzemmódban - amely csak ideiglenesen aktiválható - óvatosnak kell lenni. Amikor 2-3 cm távolságban szövethez tartottuk, olyan hőmérsékletet ért el, hogy a szövet füstölni kezdett. A távolságérzékelő, amely a LED-eket hivatott tompítani, ha valami útban van, meglehetősen megbízhatatlannak bizonyult.

Mivel a Lumin Shield csak erős nyomásra indítható, a véletlen kioldás kockázata alacsony, de a zseblámpa szállításakor mégis javasoljuk a reteszelő kapcsoló használatát - különösen, ha a táskája talán a szokásosnál is teltebb.

Méréseink még egy bizonyos fokú veszélyt is megerősítettek. Ha a végsőkig feszítjük a húrt, az EDC33 felületén 77 °C körüli hőmérsékletet ér el, mielőtt a fényerő automatikusan csökkenne. A zseblámpát ekkor már nem lehet tartani. Ezt csak úgy sikerült elérnünk, hogy a végénél fogtuk meg, ahol a kapcsoló van. Ez az ergonómiai hátrány egy gyakorlati előny.

Az EDC35-nek ebből a szempontból is van előnye. Méréseink szerint 65 °C-os felületi hőmérsékleten kapcsol ki. De még ennél a hőmérsékletnél sem lehet tovább tartani a zseblámpát, hacsak nem vagyunk érzéketlenek a fájdalomra, vagy nem viselünk hővédő kesztyűt.

EDC33 (balra) és EDC35 (jobbra) a LED-ek láthatóvá tételére szolgáló expozícióvezérléssel. Magas üzemmódban mindegyik be van kapcsolva. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
EDC33 (balra) és EDC35 (jobbra) a LED-ek láthatóvá tételére szolgáló expozícióvezérléssel. Magas üzemmódban mindegyik be van kapcsolva. (fotó: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Természetesen a zseblámpák alacsonyabb üzemmódokkal is működtethetők. A közepes, alacsony és ultraalacsony üzemmódok könnyen használhatóak. Az Ultralow azonban csak teljes sötétségben használható igazán. Mindkét zseblámpa 300, 70 és 5 lumen fényerővel működik, és ekkor csak a központi LED aktív. A High viszont a Lumin Shieldhez hasonlóan reflektoros jellegű, de ekkor az összes LED tompítva van.

Az akkumulátorral kapcsolatos dolog

A Nitecore általában arról ismert, hogy a kerek nyelű zseblámpáihoz cserélhető akkumulátor opciót kínál. Néhányan talán meglepődtek, amikor megtudták, hogy ez nem így van az EDC sorozat esetében. Hosszabb utakra nem vihet magával tartalék akkumulátort - ehelyett egy power bank segítségével kell feltöltenie. Legalább a zseblámpa nem alszik ki ilyenkor. Csak a két boost üzemmód már nem választható ki, ha az USB-C kábel csatlakoztatva van - ez jó döntés.

Az akkumulátorok körülbelül 10 wattos teljesítményen tölthetők, tehát nincs szükség Power Deliveryre. Az USB Type-C áram elegendő. Ha már itt tartunk, az USB-portot tulajdonképpen egy forgó mechanizmus védi. Szerintünk ez nagyon jó, mivel kevésbé körülményes, mint a porton lévő gumidugó.

Négy LED is jelzi a zseblámpa töltöttségi állapotát, ami nagyjából a 0-25, 50, 75 és 100 százalékos százalékoknak felel meg. Az egyik LED akkor is világít, ha az akkumulátor majdnem lemerült. Töltés közben a töltési állapot állandóan aktív.

Az is érdekes, hogy az akkumulátorok milyen teljesítményűek egészen a végéig. Még ha a zseblámpa ki is kapcsol, a Spotlight és a Lumin Shield utána is elérhető. Csak néhány másodpercig, de akkor is. Ez azt mutatja, hogy a Nitecore-nak egészen a végéig sikerül nagy áramot kihoznia az akkumulátorokból. Az Acebeam és az Olight versenytársai az általunk eddig tesztelt modellekkel ezt nem tudták elérni. Ezeken a boost többnyire csak egy trükk a teljesen feltöltött akkumulátoroknál.

Az EDC33 és EDC35 esetében a töltöttségi állapotuk nem számít a Spotlight vagy a Lumin Shield kontextusában. Mindkettő mindig használható.

Előnyök

+ A legmagasabb fényerőfokozat egészen az akkumulátor lemerüléséig használható
+ Széles és rendkívül fényes reflektor
+ Praktikus kialakítás, különösen az EDC35 esetében
+ Praktikus reteszelő kapcsoló
+ Jó akkumulátor-kijelző

Hátrányok

- A zseblámpák nagyon felforrósodnak
- A működéshez hozzá kell szokni
- Az akkumulátor nem cserélhető ki
- A távolságérzékelő nem megbízható

Vélemény az EDC33 és az EDC35 készülékről

Jobban szeretjük a Nitecore EDC35-öt, mint az EDC33-at. (kép: Nitecore)
Jobban szeretjük a Nitecore EDC35-öt, mint az EDC33-at. (kép: Nitecore)

A Nitecore mindkét modellje jó választás mindennapi zseblámpának. Különösen tetszett, hogy a Nitecore-nak sikerült elérnie a Boost üzemmódot akkor is, amikor a lámpa akkumulátora alacsony.

Az EDC33 és az EDC35 is rendelkezik két praktikus Turbo üzemmóddal.

Másrészről viszont meg vagyunk szakadva, amikor az akkumulátoráról van szó. Ha a zseblámpát a táskájában hordja vészhelyzetekre, akkor valószínűleg nem fogja hiányolni az akkumulátor cseréjének lehetőségét. Különösen, mivel feltételezünk egy bizonyos ciklusstabilitást - csak találgatni tudjuk, hogy ez mennyire jó. A 21700-as kialakítású, 6000 mAh-s NL2160HP akkumulátor a reklámok szerint körülbelül 500 ciklust bír ki. A Nitecore nem válaszolt a ciklusstabilitással kapcsolatos kérdésünkre.

Ha azonban tényleg minden nap használnod kell egy zseblámpát, akkor érdemes hosszabban és alaposabban átgondolni, hogy ez-e a neked való, mert ha az akkumulátora néhány év után már nem lesz erős, akkor sajnos teljesen le kell cserélni.

Az EDC33 vagy az EDC35 tekintetében egyértelműen a nagyobb modellt ajánljuk, még akkor is, ha ez egy kicsit többe kerül. Az EDC35-öt egyszerűen kényelmesebb használni.

Ár és elérhetőség

Mindkét zseblámpa megvásárolható a népszerű online kiskereskedőkön, például az Amazonon keresztül. Az EDC33 ára 69,95 USD, az EDC35 pedig 89,95 USD-ért kapható.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Magyarország - Kezdőlap > Tesztek / áttekintők > Nitecore EDC33 és EDC35 gyakorlati áttekintés: Két igazán forró zseblámpa
Andreas Sebayang, 2024-06- 8 (Update: 2024-06- 8)