Notebookcheck Logo

Joyor S5 E-Scooter felülvizsgálat - Stílusosan és magas vezetési kényelemmel

Teljes felfüggesztés. A Joyor S5 kiemelkedik. A kinyomott lengőkar szokatlanul néz ki, és különleges vezetési élményt nyújt. A durva profil terepjárós megjelenést biztosít, a hosszú tengelytáv helyet biztosít a lábaknak, a nagy akkumulátor pedig hosszú utakat tesz lehetővé. Elvittük a Joyor S5-öt egy körre.
Accessory E-Mobility

A gyártó Joyor nagy portfólióval rendelkezik az E-Scooterek terén. Az S5 az S sorozat belépő szintű modellje, amelyet elöl és hátul felfüggesztés és durva profilú gumiabroncsok jellemeznek.

A robogót ABE-vel és anélkül is árulják, Németországban az általános működési engedély fontos, mert az e-scootereket engedélyeztetni kell, ha magánterületen kívül használják.

Németországban a maximális sebesség 20 km/h-ra van korlátozva, más országokban az S5 25 km/h-val közlekedhet. A Joyor néhány modellje két motorral rendelkezik, egy-egy motorral mindkét kerékhez, ami az S5 esetében nem lehetséges. Az RRP 579 euró.

Műszaki adatok Joyor S5
Akkumulátor 624 Wh
Hajtás Hátsókerékhajtás 500 wattos kefe nélküli motorral
Maximális sebesség 20 km/h (D) / 25 km/h
Hatótávolság a gyártó szerint 40 km
Töltő 130 watt
Terhelhetőség 120 kg
Gumiabroncsok 10 x hüvelykes, pneumatikus gumiabroncsok
Fékrendszer Tárcsafék, mechanikus; elektromos motorfék
Tömeg 21,55 kg
Világítás LED lámpák elöl és hátul
Egyéb jellemzők Csúszó lengőkar, első és hátsó felfüggesztés

Kibontás és összeszerelés - A Joyor S5 alig igényel munkát

A Joyor S5 készüléket egy nagy kartondobozban szállítják, és jól védett. A csomagolás a robogón kívül tartalmaz egy töltőt, használati utasítást, egy multifunkciós szerszámot és egy tartalék belsőt.

A robogó nagyrészt előre össze van szerelve, csak a kormányt kell még felcsavarozni. A kormányon lévő összes alkatrész, például a kijelző és a markolat azonban már a helyén van. Az összes kábel szintén már el van fektetve és csatlakoztatva. Az összeszerelés így mindössze néhány perc alatt befejeződik.

Már csak a gumiabroncsok légnyomásának ellenőrzése és az akkumulátor feltöltése van hátra. A használati utasítás több nyelven, köztük németül is megtalálható, és jól illusztrált.

Joyor S5 SoFlow So4 Pro Gen 2 Niu KQi3 Max Xiaomi elektromos robogó 4 Pro
Akkumulátor kapacitás 624 Wh 504 Wh 608 Wh 446 Wh
Maximális sebesség 20 km/h 25km/h 20 km/h 25 km/h
Névleges teljesítmény/maximális teljesítmény 500/500 watt 500/1000 watt 450/900 watt 350/700 watt
Max. Emelkedési képesség 15 % 27-33 % 25 % 20 %
Súly 21,55 kg 18,73 kg 21,1 kg 17,4 kg
Gumiabroncsok 10" 10" 9,5" 10"
Max. Terhelhetőség 120 kg 150 kg 120 kg 120 kg

Jellemzők és működés - Joyor S5 nagy akkumulátorral

A Joyor S5 legjellemzőbb tulajdonsága a ferde lengőkar. A szokatlan első kerékvezetést a narancssárga fényezés még jobban kiemeli. A kialakítás nem csak a sima vezetést biztosítja: a gyártó csillapítást is telepít. A hátsó lengőkar is ugyanígy van kialakítva, így az S5 teljesen felfüggesztett.

A meghajtásról egy 500 wattos kefe nélküli motor gondoskodik a hátsó kerékben. Az energiát egy 624 Wh-s akkumulátorból nyeri, amely a lábtartóban található. Egy LC színes kijelző tájékoztat az aktuális sebességről, a támogatási módról, a napi kilométerekről, valamint az összes kilométerről. A kijelző és a meghajtás vezérlése a bal oldali fogantyún található vezérlőegységen keresztül történik. A hüvelykujjas gázkar a jobb oldali fogantyún található.

A pneumatikus gumiabroncsok 10 hüvelykes méretűek és hangsúlyos profillal rendelkeznek. Nagy keresztmetszettel is rendelkeznek, ami nagyfokú öncsillapítást biztosít és terepjáró bájt áraszt. A Joyor hármas fékrendszerre támaszkodik. Minden kerékre egy mechanikus tárcsafék van szerelve, amelyet egy elektromos fék támogat, amely a motoron keresztül valósul meg - a robogó eközben energiát nyer vissza.

Az ergonómia érdekében egy nagy lábtartó van, amelyen mindkét láb egymás mellett ülhet. Ez is gumírozott és profilozott. A markolatok ergonomikus lamellákkal vannak ellátva, a fékkarok pedig nem állíthatóak, de szintén ergonomikus kialakításúak. A csengő a bal oldali fékkar konzoljába van integrálva, és könnyen elérhető.

A gyártó szerint a Joyor S5 rendelkezik sebességtartó automatikával, amely a menüben választható ki. Ez azonban a teszt során nem volt lehetséges. A hátsó kereket sárvédő fedi, de egy rés szabadon marad. Az akkumulátort nem lehet kivenni, a töltőaljzat a tetején található, és egy gumiborítás védi.

A kormány magassága állítható, és a pozíciót egy gyorskioldó segítségével rögzíthetjük. A kormány teljesen lehajtható is. Az összecsukható mechanizmust a balesetek megelőzése érdekében kiegészítőleg rögzítik. Összecsukott állapotban a kormány szintén rögzítve van, így a robogó hordozható rajta.

Világítóberendezés - A Joyor robogón nincsenek jelzők

A Joyor S5 a minimális világítási felszereléssel érkezik. Ez magában foglal egy halogén első fényszórót és egy LED-es hátsó lámpát. A robogó nem rendelkezik távolsági fényszóró és féklámpa funkcióval. A jelzőfények szintén nincsenek felszerelve.

Alkalmazás és intelligens funkciók - S5 alkalmazás nélkül és nyers menüvel

A Joyor S5 teljesen alkalmazásvezérlés nélkül érkezik. Ezért minden beállítást a kijelzőn és a kormányvezérlőn keresztül kell elvégezni. Sajnos a menü minden, csak nem önmagyarázó. Beállítható a lépések maximális sebessége, a kijelző fényereje és a rekuperáció erőssége. Azonban minden egyes elem egyszerűen egy P betűvel és egy számmal van elnevezve.

A beállítható paramétereknek nincsenek mértékegységei sem. Ezért csak a mellékelt utasítások segítségével lehet megérteni, hogy melyik beállítás milyen rövidítés mögött rejtőzik. Bosszantó, hogy az utasításban felsorolt menüpontok közül nem mindegyik jelenik meg a kijelzőnkön is. Hiába kerestük a tempomat aktiválását. Ehelyett olyan menüpontok vannak a robogón, amelyeket a használati utasítás nem magyaráz meg.

Az alkalmazáskapcsolat hiánya azért is kár, mert így nem lehet frissítéssel új funkciókat - például tempomatot - hozzáadni.

Lovagló benyomás és kényelem - Joyor S5 stabil és kényelmes

A Joyor S5 nagy erőssége a vezetési kényelemben rejlik. Ennek egyik oka a felfüggesztés. Bár viszonylag kemény, a széles gumikkal kombinálva az S5-nek nagyon jó gördülési tulajdonságai vannak. A laza, nagy kövekkel vagy gyökerekkel tarkított kerékpárutakon is megbirkózik, és a macskaköveken sem rázza meg túlzottan a versenyzőt. A felfüggesztés azt is biztosítja, hogy az olyan kisebb akadályok, mint például egy alacsony járdaszegély, könnyen leküzdhetők legyenek.

Másrészt a tolt lengőkar a hosszú tengelytávval kombinálva biztosítja a sima kezelhetőséget. Sok más robogóval ellentétben az S5-öt rövid ideig egy kézzel is lehet vezetni anélkül, hogy ezt azonnal csapkodó kormányával nyugtázná. A nagy lábtartóval és az ergonomikus markolattal együtt ez nagyon jó vezetési kényelmet eredményez. Egyedül a sebességtartó automatika hiánya árnyalja némileg ezt a képet.

Akit azonban a durva futófelületű gumik terepjárós kalandokra csábítanak, az hamar csalódni fog. A rövid szakaszok kellő lendülettel lehetségesek és szórakoztatóak. Magas fűben, laza kavicson vagy legkésőbb emelkedőkön azonban elfogy az S5-ös ereje.

A robogó könnyedén megmássza az enyhe emelkedőket, és alig lassul. Ha azonban az emelkedő növekszik, a teljesítmény csökken, és az S5 csak tíz és 15 km/h közötti sebességet ér el. Maximum 15 fokos emelkedőig lehet felkapaszkodni. Ha nagyon meredek lesz, a robogót tolni kell.

Sajnos a robogónkon az akkumulátor kijelzője nem működik: a kijelző állandóan tele akkumulátort mutat. Az, hogy az akkumulátor lemerült, legkésőbb akkor derül ki, amikor az S5 már nem gyorsul fel maximális sebességre, hanem csak 10 km/h körüli sebességet ér el.

A fordulókör elég nagy, jó három méter. Ez a hétköznapokban kanyarodáskor érezhető, de vezetés közben nem okoz gondot. Nagyon szűk kanyarokban - igazából csak tolatáskor - a kábelköteg beakadhat a kormány és a lengőkar közé, ami szélsőséges esetben balesethez vezethet.

Új állapotban az összecsukható mechanizmus nagyon feszes, és nagy erőt igényel a működtetése. Többszöri összehajtás után könnyebbé válik. A Joyor S5-öt vonatra is felvittük, és könnyen el tudtuk pakolni. Viszont a nagy súlya miatt nem szerettük cipelni.

A hátsó sárvédő és a lábtartó közötti rés ellenére a lovas még nedves úton is szárazon marad hátulról. Az első keréken azonban nincs fröccsenésgátló. A cipő és a robogó ennek következtében vizes és koszos lesz.

Gyorsítás és fékezés - az S5 erőteljesen fékez

A gyorsulás tekintetében a Joyor robogó nagyon visszafogott, különösen az elején. Összességében az S5 gyorsulási értékei lenyűgözőek, ahogy azt a többi robogóval való összehasonlítás is mutatja. A nagyon harmonikus hangolás miatt azonban viszonylag lassúnak érződik. Nincsenek különböző vezetési módok.

A gázparancsok jelentős késleltetéssel valósulnak meg. Ez különösen akkor érezhető, ha a gázpedált csökkentjük - például kanyarok vagy akadályok előtt -, majd ismét gyorsítunk. A fékek viszont annál vehemensebben dolgoznak. Ez kevésbé a tárcsafékeknek, mint inkább az agresszív motorfék-beállításoknak köszönhető. Bár ez a menüben állítható, a karaktere nem változik.

Fékezéskor a Joyor S5 gyorsan, hallhatóan a tapadás határára viszi a hátsó kereket. Ráadásul a fékerő nem lineárisan, hanem nagyon hirtelen jelentkezik - gyakorlásra van szükség. Másrészt ez a viselkedés nagyon jó fékezési értékeket biztosít. Örvendetes, hogy a robogó vészfékezéskor is jól irányítható és stabil marad.

0-15 km/h 0-20 km/h 5-15 km/h 5-20 km/h
Gyorsulás 3,54 mp 4,99 mp 3,11 mp 4,64 mp
15-0 km/h 20-0 km/h
Féktávolság szárazon 0,81 m 1,43 m

Akkumulátor és töltés - Nagy akkumulátor a Joyor S5 készülékben

A Joyor az S5 akkumulátorának kapacitását 624 Wh-ban adja meg, ami egy e-scooterhez képest nagy akkumulátort jelent. A gyártó szerint ez akár 55 kilométeres hatótávolságot is lehetővé tesz. A robogót 20 kilométeres tesztútra vittük. Ez tartalmazott néhány emelkedőt, valamint rövid szakaszokat kavicsos kerékpárúton.

Ráadásul a hosszú szakaszon alig kellett fékeznünk, ami azt jelentette, hogy a robogó nem is tudott sok energiát visszanyerni. Teli akkumulátorral indulunk, és mérjük, hogy mennyire tudunk feltöltődni. Az S5 387 Wh-t fogyasztott a leírt útvonalon. Ez kilométerenként 19,35 Wh-nak felel meg, ami 32,25 kilométeres hatótávolságot jelent. A mindennapi városi közlekedésben maximum 40 kilométer lehet reális.

A töltő 120 wattos csúcsteljesítményt ér el, de az átlagos teljesítmény ennél lényegesen alacsonyabb. A teljes feltöltés több mint hét órát vesz igénybe. A töltőport fedőfedele nem illeszkedik tökéletesen, menet közben többször magától kinyílik.

Ítélet - A Joyor S5 a felfüggesztés királya

Az S5 esetében a Joyor nem csak a szemet gyönyörködtető megjelenésre összpontosít. A robogó alvázának kialakítása különösen lenyűgöző. A robogó stabil, a teljes felfüggesztésnek köszönhetően kényelmes, és élvezetes vezetni. A jó ergonómiának, a rengeteg helynek és a nagy akkumulátornak köszönhetően a túrák is hosszabbak lehetnek. Ehhez azonban különösen a tempomatot látnánk szívesen.

A fékek harapós jellegét pedig meg kell szokni. Egy kis gyakorlással azonban az S5 rövid féktávokat is biztosít, miközben mindig irányítható és stabil marad. A fordulókör viszont lehetne egy kicsit kisebb. A viszonylag nagy súly viszont csak hordozáskor tűnik fel.

A robogóhoz szívesen látnánk egy applikációs kapcsolatot is. Ez nagyban megkönnyítené a beállításokat. A menü azonban csak a használati utasítás segítségével érthető. Szerencsére a beállításokat nem kell gyakran változtatni. Bosszantó a tesztkészülék nem működő akkumulátor kijelzője.

Összességében a Joyor S5 jó kidolgozásával és biztonságos kezelésével nyűgöz le. A gyártó kérésre nagyobb teljesítményű és két motorral rendelkező modelleket is kínál. Jelentősen könnyebb és gazdaságosabb a Xiaomi Mi Scooter 3.

Visszatekintés: Joyor S5. A tesztkészüléket a Geekbuying.com biztosította
Visszatekintés: Joyor S5. A tesztkészüléket a Geekbuying.com biztosította

Ár és elérhetőség

A Joyor S5 árkategóriája az interneten óriási. Fontos: létezik ABE-vel ellátott és ABE nélküli változat is. Az ABE verzió kötelező a németországi regisztrációhoz. A robogót különböző kereskedők árulják, mint például az Amazon (DE), vagy a Geekbuying kölcsönzőnk is.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Magyarország - Kezdőlap > Tesztek / áttekintők > Joyor S5 E-Scooter felülvizsgálat - Stílusosan és magas vezetési kényelemmel
Benedikt Winkel, 2024-06-24 (Update: 2024-06-24)