Notebookcheck Logo

Engwe P1 összecsukható e-bike kipróbálva - Mindennapos összecsukható

Elképesztően sokoldalú. Az összecsukható kerékpárok praktikusak és újjáéledőben vannak. Szállíthatóak és elektromos motorral gyorsak is. Az Engwe P1 is megfizethető akar lenni, és teljes hétköznapi felszereltségével akar pontot tenni. Elvittük egy körre az elektromos összecsukható kerékpárt.
Accessory E-Mobility Foldable Sports / e-Sports

Az elektromos meghajtású összecsukható kerékpárok jelenleg fellendülőben vannak. Az Engwe kínálatában több ilyen típusú kerékpár is megtalálható, köztük fat bike-ok és teljes felfüggesztésű modellek. Az Engwe P1 viszont a belépő szintű szegmensben helyezkedik el, és ennek megfelelően megfizethető.

Az összecsukható kerékpárok nemcsak könnyebben elférnek az autó csomagtartójában, de a vonaton is ingyenesen felvihetők, mivel poggyásznak számítanak. A kerekek nem lehetnek 20 hüvelyknél nagyobbak.

Szállítás és összeszerelés - Engwe számos tartozékot szállít

Az Engwe P1-et egy nagy kartondobozban szállítjuk. Számos öntött alkatrész és fólia védi a sérülésektől és karcolásoktól. Tesztmotorunknak egy festéksérülése van, egy kidörzsölődés a villa és a csomagtartó között. Ettől eltekintve a kerékpár jól csomagolt.

A szállítási terjedelem nagy. A gyártó az összeszereléshez és karbantartáshoz egy teljes szerszámkészletet szállít, a minőség közepes, de az összeszerelés sikeres. A dobozban a kerékpáron és a szerszámokon kívül egy töltő, egy táska a csomagtartóhoz, egy kosár és egy okostelefon-tartó is található.

Bár a csomagolás egy összecsukható kerékpárhoz képest nagy, néhány összeszerelési lépés mégis szükséges. A lámpát, a sárvédőt és az első kereket fel kell szerelni a villára. A tengely még nincs a kerékben, és még anyákkal és távtartókkal kell felszerelni. Ez is teljesen zsírmentes.

A kormánycsövet is be kell illeszteni, és a kormányt is fel kell szerelni. Ugyanez vonatkozik a nyeregcsőre és a nyeregre is. Minden munkafázist a mellékelt, képekkel illusztrált utasításban ismertetünk. Az útmutató több nyelven, többek között németül is olvasható.

Felszereltség és megjelenés - Az Engwe P1 széleskörű mindennapi felszereltsége

Az Engwe P1 kompakt, az arányok egy összecsukható kerékpárra jellemzőek, akárcsak a 20 colos gumiabroncsok. A váz viszont szokatlanul masszívnak tűnik, ami annak köszönhető, hogy a 468 Wh-s akkumulátor a vázba van integrálva. A váz alumíniumötvözetből készült, központi elemként egy nagy téglalap dominál.

A 250 wattos kefe nélküli motor szinte láthatatlanul van beépítve, mint hátsó kerékagymotor. Az alacsony ár különösen a kiegészítő alkatrészeknél mutatkozik meg. Bár a P1 tárcsafékkel rendelkezik, ezek nem egy ismert gyártótól származnak, és mechanikusan vezéreltek. A villa nem állítható, nincs légtartása és túlságosan puha.

A hét sebességfokozat viszont nem szokatlan egy összecsukható kerékpárnál. A hátsó váltó és a ravasz a Shimanótól származik. A Tourney sorozat azonban már régi és a belépő kategóriába tartozik. Egy összecsukható kerékpárnál természetesen az összecsukható funkció is a középpontban van. A P1 nagyjából a fő váz közepén hajtogatható össze. A kormánycső a kormányfej fölött is lehajtható. Az összecsukható pedálok szintén karcsú vonalat biztosítanak.

Az Engwe összecsukható kerékpár összecsukott állapotban gurítható. Egy konzol gondoskodik arról is, hogy biztonságosan álljon, anélkül, hogy a váz megsérülne. Sajnos a kerékpár összecsukott állapotban nem rögzíthető, és a vázrészek toláskor szétmozdulnak. A villa és a csomagtartó között is vannak kidörzsölődések.

Az Engwe csak egy méretben kínálja a P1-et. A méretbeállítást egy állítható nyeregcső és egy állítható kormánycső biztosítja. A gumiabroncsok és a felnik szokatlanok. A gyártó nem küllős, hanem öntött kerekeket használ. Ráadásul a no-name gumik abroncsszélessége nagy, 2,3 hüvelyk, ami mountain bike formátum, és a sugallt off-road profil is ehhez illeszkedik.

Feltűnő a sok kábel és vezeték, amelyek mind a váz külső oldalán vannak elvezetve. Néhányuk burkolva van, de a legtöbbjük elég nyíltan fut. Ez nem néz ki szépen, de legalább a kábelek nem korlátozzák az összecsukható funkciót, és nem akadnak bele a mozgó alkatrészekbe.

Berendezések
Fogaskerekek váltó, Shimano Tourney, 7 fokozatú fogaskerekek
Fékek mechanikus tárcsafékek, 160/160 mm-es fékek
akkumulátor 468 Wh
Motor hátsó kerékagymotor 250 watt
Max. Nyomaték 40 Nm
Súly (pedálokkal) 24.02 kg/~53 lb
Max. Teherbírás 120 kg/~265 lb

A P1 mindennapi felszereltsége igen széleskörű. A kerékpár akkumulátorral működő világítási rendszerrel, csengővel, rugóstaggal, fém sárvédőkkel és csomagtartótartóval rendelkezik. Ez utóbbi akár 25 kilogrammnyi terhet is elbír. Nincs lowrider a nyeregtáskák lejjebb történő rögzítéséhez, és nincs rugós féklap sem.

A beépített gyújtózár szokatlan egy eBike esetében. A váz alsó részén található. A kerékpár áramellátásának aktiválására szolgál, és az akkumulátor feloldására is használható. Az akkumulátor beszerelve és eltávolítva is tölthető; az akkumulátor eltávolítása a vázban lévő hajlításon keresztül történik.

Érdekesek a kormányon lévő érintkezési pontok. A markolatok ergonomikus lamellákkal rendelkeznek, de összességében rövidek és kemény anyagból készültek. A fékkarok nem állíthatóak és műanyagból készültek. A jobb tapadás érdekében bordázott gumibetétek vannak rácsavarozva. A kijelző monokróm, és a vezérlőgombok közvetlenül a panelen találhatók. Ha a védőfóliát eltávolítjuk, a gombok már nem feliratozottak.

Kijelző és alkalmazás - Engwe P1 alkalmazáskapcsolat nélkül

Az Engwe általában lemondott az intelligens funkciókról a P1-en. Nincs alkalmazáskapcsolat. A beállításokat csak közvetlenül a kijelzőn lehet elvégezni. Bár a kijelző Bluetooth-kompatibilis, a felhasználó nem fér hozzá ehhez a funkcióhoz.

A P1 kijelzőjén összesen három gomb található. A bekapcsoló gomb hosszú nyomással kapcsolja be vagy ki a kijelzőt. Rövid megnyomásával a fedélzeti számítógép különböző információi, például a teljes futásteljesítmény, a kilométeróra, az átlagsebesség és a maximális sebesség között válthat.

Ezenkívül az aktuális sebesség, a kiválasztott támogatási szint és az akkumulátor állapota öt sávval láthatóvá válik. A támogatás összesen öt fokozatú, és két gomb segítségével 5 km/h (~3 mph) lépésekben növelhető vagy csökkenthető; a P1 maximális támogatást 25 km/h (~15 mph) sebességig nyújt.

A kijelzőn lévő gombok megnyomásával és nyomva tartásával aktiválható a fény és a tolatási segítség. A tolósegéd azonban gyenge, és nem használható akadályok, például járdaszegélyek átgördítésére. A világítás bekapcsolásakor a kijelző fényereje automatikusan csökken.

 

 

 

Akkumulátor, motor és hatótávolság - a P1 40 km/~25mph teljes terhelés mellett

A hátsó kerékagymotor nagyon jól hangolt. Bár az Engwe P1-nek nyomatékérzékelő nélkül kell beérnie, a motor és az izomerő közötti kölcsönhatás kellemesen kiegyensúlyozott. A motor öt támogatási szintje nincs hatással a hajtás karakterisztikájára vagy nyomatékára. Mindig a maximális 40 Nm-es erővel dolgozik. A szintek csak a maximális sebességet változtatják, ameddig a motor tolja.

Egy másik jó megoldás a hajtás kifakadása a maximális fordulatszám elérésekor. A hajtás lassan kikapcsol, és nem indul be idegesen újra és újra, hogy röviddel később leálljon. Ennek a harmonikus beállításnak a hátránya, hogy a hajtás újraindulása előtt jelentős késleltetés lép fel. Több másodpercbe és a forgattyú több fordulatába kerül, mire a hajtás például egy kanyar után újra beindul.

 

A P1 alig bírja a 40 kilométert (~25 mérföld) az Alpokban 610 méteres emelkedővel egyetlen akkutöltéssel. Ezután 525 Wh-t töltünk, amíg az akkumulátor teljesen feltöltődik, ami 6,5 órát vesz igénybe. Ez megfelel a meghajtó maximális terhelésének. Sík terepen 50-60 kilométer (~31-37 mi) könnyen teljesíthetőnek kell lennie.

 

Az akkumulátort csak a kulcs segítségével lehet kivenni. A záron keresztül egy biztonsági csavart kell visszatolni, és az akkumulátor kihúzható a vázból. A kezelést egy hordozófogantyú segíti.

Úton - Engwe P1 elképesztő kényelemmel

Az Engwe P1 teljesen feltöltött akkumulátorával elindultunk az első igazi meghajtásra az építés közbeni kezdeti roll-on után. A tárcsafékeket még be kell törni, nagyon fogatlanul működnek gyárilag. Ennél is bosszantóbb azonban a rövid nyeregcső. A tesztelő 185 cm magas, de rövid lábú, az Engwe 150 és 190 cm közötti magasságot javasol. Ha a Max jelölést betartjuk, a tesztelő túl alacsonyan ül, ami hosszú túrákon kényelmetlen.

Ettől eltekintve az összecsukható kerékpár ergonómiája jó. Összességében a testtartás nagyon egyenes a nyereg és a kormány közötti kis távolságnak köszönhetően. Ez nem sportos, de jó áttekintést biztosít. A szélesség és a futófelület ellenére a gumik simán és csendesen gurulnak. Az e-hajtás viszont egy kerékagymotorhoz képest hajlamos hangosnak lenni, és mindig hallható menet közben.

Kellemesen meglepett minket a váz merevsége. Az Engwe P1 még 40 km/h (~25 mph) és afeletti sebességnél is stabil marad. Megbízhatóan követi a sugarakat és biztonságot közvetít. Kéz nélküli vezetés is lehetséges a kormány ütögetése nélkül. A villa viszont használhatatlan. Annyira lágyra van hangolva, hogy állva könnyen pattogásra lehet késztetni. A gyengébb minőség még a fényezésen is meglátszik, a háromszoros bilincs fekete színe a villacsövekre is kiterjed.

A P1-es áttételeket jól választották meg. A hét fokozat és a motor ereje révén még a közepesen nehéz emelkedők is könnyedén meghódíthatók. Sík terepen a legmagasabb fokozatban is 30 km/h (~18,6 mph) sebességgel lehet pedálozni. A váltótávolságok kicsit hosszúak, de ettől eltekintve a váltó simán működik, és megfelelően van beállítva gyárilag.

A sok emelkedőt tartalmazó 50 kilométeres (~31 mi) tesztútunkon az Engwe P1 meglepően kényelmes volt. Az érintkezési pontokat, mint például a túl kemény markolatokat és a nyerget lecserélnénk. A nyereg többszöri meghúzás után sem tud játék nélkül a nyeregcsőre rögzülni.

A kerékpár összecsukása gyerekjáték. Az összehajtott P1 még egy kisautó, például egy Fiat Panda csomagtartójába is befér. Minden összecsukható zárat biztosítva van a véletlen működtetés ellen. A nyeregtáskák gond nélkül használhatók. Nem zavarják a hátsó váltót, és nem érintkeznek a cipőkkel sem.

Ítélet - Engwe összecsukható kerékpár mindennapi tulajdonságokkal

Visszatekintés: Engwe P1. A tesztkészüléket a Geekbuying biztosította.
Visszatekintés: Engwe P1. A tesztkészüléket a Geekbuying biztosította.

Az Engwe P1 széles körű felhasználási lehetőségeket kínál. Összecsukható kerékpárként különösen alkalmas ingázók és nyaralók számára, akik értékelik kis helyigényét. Még a kisautókba is befér, és a vonaton is ingyen felvihető. Az elektromos meghajtásnak köszönhetően az ingázások is izzadás nélkül teljesíthetők.

Összecsukható tulajdonságaitól függetlenül a P1 harmonikusan hangolt meghajtásával, teljes mindennapi felszereltségével, stabil vázával és viszonylag nagy akkumulátorával nyűgöz le. Az Engwe összecsukható kerékpárral még hosszabb túrák és csomagszállítás is lehetséges. Széles gumiabroncsaival még a burkolatlan utaktól sem riad vissza.

A P1 alacsony ára különösen a kiegészítő alkatrészekben mutatkozik meg. Az olyan érintkezési pontok, mint a markolat és a nyereg hosszú utakon kényelmetlenek, de könnyen cserélhetők. Ennél sokkal bosszantóbb a túlságosan laza villa és a fogatlan fékek.

Az Engwe P1 könnyen magunkkal vihető, és még mindig sok funkciót, sőt kényelmet is kínál. És még csak nem is drága.

A 600 és 700 euró (~642 és 748 dollár) közötti áron az Engwe P1 sok kerékpárt kínál a pénzéért. Természetesen vannak jobb, könnyebb és kényelmesebb kerékpárok is. De az összcsomag koherens, és az összecsukható kerékpár egyik kategóriában sem tűnik ki negatívan. Az alacsony ár teszi érdekessé az alkalmi bringások számára.

Ár és elérhetőség

Az Engwe P1 különböző kiskereskedelmi portálokon, például a kölcsönző Geekbuyingnél kapható. Az Amazonon vagy a gyártó online áruházában https://engwe-bikes-eu.com/collections/folding/products/ep-2-pro-upgraded-version-750w-folding-electric-mountain-bike a P1 jelenleg nem szerepel, de az EP-2 Pro azonos vázzal, erősebb motorral és kövér gumikkal igen. A tesztelés idején a P1-et a Geekbuyingon 649 euróért (~694 dollár) árulják.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Magyarország - Kezdőlap > Tesztek / áttekintők > Engwe P1 összecsukható e-bike kipróbálva - Mindennapos összecsukható
Benedikt Winkel, 2024-06-29 (Update: 2024-06-29)