Notebookcheck Logo

Ecovacs Goat G1 (2000/1600/800) gyakorlati áttekintés: Robotfűnyíró határoló kábelek nélkül különböző méretű kertekhez

A három változatban kapható Ecovacs Goat G1 egy innovatív robotfűnyíró, amely nem támaszkodik a határoló kábelekre, hanem alternatív rendszert használ. Olvassa el Ecovacs Goat G1-2000 értékelésünket, hogy megtudja, mennyire teljesít a legmagasabb kategóriájú modell a tényleges használatban, és melyek az előnyei és hátrányai.
Smart Home

Tavaly az Ecovacs piacra dobta legelső robotfűnyíróját, a Goat G1-et (most Goat G1-1600). A vállalat idén tovább bővítette fűnyíró kínálatát, és nem csak az egyedülálló Goat GX-600(1.299 euró, vagy 1.299 dollár)), hanem két hasonló kialakítású Goat G1 modellt is a különböző méretű gyepekhez: a Goat G1-800 és G1-2000 modelleket.

Az elmúlt heteket azzal töltöttük, hogy kipróbáltuk a Goat G1-2000-t, a nagyobb kertek számára készült jelenlegi csúcsmodellt. Ebben a gyakorlati értékelésben megtudhatja, mit gondolunk az Ecovacs Goat G1-2000-ről, és mi a különbség a három modell között.

Áttekintés: G1-2000, G1-1600 és G1-800 között

Néhány kisebb eltéréstől eltekintve az Ecovacs Goat G1-2000, G1-1600 és G1-800 nagyrészt azonos kialakítású. Konkrétan az akkumulátorkapacitásukban különböznek, amely meghatározza, hogy milyen méretű gyepre alkalmasak a legjobban, a modellszám pedig a területet jelöli négyzetméterben. A három modell színe is különbözik egymástól (bár ez kevésbé fontos), valamint néhány más apró eltérés is van.

Az alábbi táblázat gyors áttekintést nyújt a köztük lévő hasonlóságokról és különbségekről:

Specifikációk/Modell Ecovacs Goat G1-800 Ecovacs Goat G1-1600 Ecovacs Goat G1-2000
Terület 800 négyzetméterig 1,600 négyzetméterig 2,000 négyzetméterig
Beépített jelzők száma 2 2 4
Akkumulátor 4Ah 5,2 Ah 8,7 Ah
Csatlakoztathatóság Wi-Fi + Bluetooth Wi-Fi + Bluetooth (4G opcionális) Wi-Fi + Bluetooth + 4G
Vágásszélesség 220 mm 220 mm 220 mm
Vágási magasság 3 - 6 cm 3 - 6 cm 3 - 6 cm
Szín Szürke/fehér Fehér Ezüst
Garázs opcionális opcionális tartozék opcionális opcionális tartozék
Ár (RRP) 1,099 € (1,180 US $) 1,299 € (1,397 US $) 1,999 € (2,149 US $)

A fent felsoroltakon kívül további különbségek vannak a kerekek között. A Goat G1-2000 kerekei kivételesen magas szintű tapadást biztosítanak, így ez a modell ideális a kihívásokkal teli terepen. Emellett a legnagyobb kapacitású modell alapértelmezés szerint 4G-vel van felszerelve, ami Wi-Fi hálózat nélkül is biztosítja a csatlakozást, míg a Goat G1-1600 esetében ez a funkció opcionális. Ezzel szemben a Goat G1-800 esetében teljes Wi-Fi lefedettségre van szükség a kertben, ha a robotfűnyírót bármikor távolról kívánja vezérelni, mivel nem támogatja a Bluetooth-t.

Specifikációk: A funkciók és a doboz tartalma

Goat G1-2000 garázs (kép: Ecovacs)
Goat G1-2000 garázs (kép: Ecovacs)

Kezdjük azzal, hogy mit tartalmaz a Goat G1 doboza. Magán a roboton kívül minden változatot egy töltőállomással szállítanak, amely két összeszerelendő részből, egy hosszú töltőkábelből, két jeladóból, a szükséges akkumulátorokból, számos egyéb tartozékból és a szokásos dokumentációból áll.

A Goat G1-2000 esetében egy második dobozt is kapunk, amely egy garázst tartalmaz a robothoz és két további jelzőfényt, amelyekhez az akkumulátorok is járnak. A garázs szárazon tartja a csúcsmodellt, míg a kedvezőbb árú modellek használaton kívüli védelmére külön menedéket kell vásárolnia vagy építenie.

A Goat G1-2000 dobozának tartalma (a képen nem látható: garázs + két további jelzőfény)
A Goat G1-2000 dobozának tartalma (a képen nem látható: garázs + két további jelzőfény)

Közelebbről megnézve láthatjuk, hogy a Goat G1 egy olyan robotfűnyíró, amely határoló kábelek nélkül működik, ami egyre gyakoribbá válik a piacon. Ahelyett, hogy fáradságos módon vezetéket kellene lefektetni a nyírandó terület körül, egyszerűen csak néhány ultraszéles sávú (UWB) jeladót kell telepíteni a gyártó utasításai szerint a stratégiai helyekre, amelyek a gyep alakjától függően változnak.

A robotfűnyíró a jeladók segítségével tájékozódik a kaszálandó területen. A mellékelt jeladók száma modelltől függően változik, kettőtől négyig terjed, és szükség esetén továbbiak vásárlására is van lehetőség. Az Ecovacs két kamerát is beépített a navigáció és az akadályok elkerülése érdekében. A Goat G1 a tetején elhelyezett 150°-os látómezővel rendelkező halszem kamera mellett egy vizuális érzékelővel és egy repülési idő (ToF) érzékelővel is rendelkezik az elülső oldalon, amelyek mind az akadályok észlelésére szolgálnak. Hogy mennyire jól működik ez a rendszer, azt a későbbiekben tárgyaljuk.

Mindhárom fűnyíróváltozat 22 cm-es vágási szélességgel, valamint 3 és 6 cm (kb. 1,2 és 2,4 hüvelyk) között 13 fokozatban állítható vágási magassággal büszkélkedhet. A beállítás kézi, mechanikus eljárással történik, nem pedig elektronikusan, mint a Dreame A1 (kiskereskedelmi ár: 1.999 € az Amazonon) esetében. Következésképpen, bár a vágási magasság nem módosítható az alkalmazáson keresztül, a rendszer valószínűleg robusztusabb és tartósabb.

Még több kép az Ecovacs Goat G1-2000-ről

Beállítás: Beacon-ok a kerületi drótok helyett

Miután a robotfűnyírót kibontotta a dobozából, kezdje a mellékelt töltőállomás megfelelő helyen történő felállításával. Ezután egyszerűen csatlakoztassa a tápkábelt, és dokkolja a robotot a töltőállomásba. Az alap egy kis okos tervezési elemmel is rendelkezik: a felső és az elülső kamerát is tisztítja egy előre-hátra mozgó kefékkel.


Miután letöltötte az Ecovacs alkalmazást a Android vagy az iOS rendszerre, és létrehozott egy fiókot (ha még nincs), létre kell hozni a kapcsolatot az alkalmazás és a robotfűnyíró között. Az alkalmazás hatékony útmutatót nyújt a felhasználó számára, ezért csak néhány képernyőképen szemléltetjük a folyamatot.

Új eszköz hozzáadása
Új eszköz hozzáadása
Szkennelje be a QR-kódot
Szkennelje be a QR-kódot
Válassza ki a készüléket
Válassza ki a készüléket
Csatlakozás Wi-Fihez
Csatlakozás Wi-Fihez
A robot fűnyíró neve
A robot fűnyíró neve
Kész
Kész

Mint korábban említettük, az Ecovacs úgy döntött, hogy a Goat G1 esetében lemond a szokásos határolóhuzal-rendszerről. Ehelyett a robot jeladók segítségével navigál a kaszálási területen. Ezeket a gyártó utasításai szerint a kaszálási zóna határán kell felszerelni, ami egyszerűen a talajba csavarozásukat jelenti. De előtte be kell helyezni a három mellékelt D elemet minden jeladóba, és be kell szkennelni egy kis QR-kódot az alkalmazással.

A dobozban legalább két jeladó található. A gyep összetettsége és alakja szükségessé teheti akár öt jelzőfény használatát is. További jelzők külön megvásárolhatók, egyenként 99 € (107 USD) áron. A hivatalos használati utasítás tartalmaz útmutatót a jelzők elhelyezésének helyére vonatkozóan.

Kép: Ecovacs
Kép: Ecovacs
Az Ecovacs Goat G1 vezeték nélküli jeladója
Az Ecovacs Goat G1 vezeték nélküli jeladója

A Goat G1 vezeték nélküli jelzőfényei körülbelül 75 cm (29,5 hüvelyk) magasak, és első pillantásra elég feltűnőek ragyogó fehér színüknek köszönhetően. Ezzel érdemes tisztában lenni, mielőtt megvásárolja az Ecovacs robotfűnyírót. Tapasztalataink alapján azonban, miután a jelzőfényeket néhány napra telepítette a kertjébe, már kevésbé fogja észrevenni és megszokni őket, bár bizonyára léteznek elegánsabb és kevésbé észrevehető megoldások is.

Miután az alkalmazásban megtörtént az alapbeállítás, a fűnyírónak meg kell tanulnia az új környezetét. Az alkalmazásban egy virtuális joystick segítségével kell manuálisan irányítania a robotot, ha egyszer körbejárja a gyep kerületét. Úgy gondoljuk, hogy ez a megoldás valamivel egyszerűbb és intuitívabb, mint a kettős vezérlővel használt Navimow i105E/108E, különösen figyelembe véve, hogy a Goat G1 is lassabban mozog. Bár ez a kezdeti tanulási folyamatot kissé időigényesebbé teszi, még mindig nem tart tovább néhány percnél, a kert méretétől függően változóan.

A Segway Navimow versenytársával ellentétben azonban az Ecovacs gépéből hiányzik a mesterséges intelligencia alapú autonóm határfelismerés. Viszont lehetőség van "behajtani tilos zónák" létrehozására, hogy a Goat G1-et távol tartsa az olyan tárgyaktól, mint a fák, bokrok, medencék, trambulin stb.

Állítsa be a töltőállomást
Állítsa be a töltőállomást
Jelzők hozzáadása
Jelzők hozzáadása
Ellenőrzés
Ellenőrzés
Térképezés megkezdése
Térképezés megkezdése
Feltérképezés befejezve
Feltérképezés befejezve
Belépési tilalmi övezetek
Belépési tilalmi övezetek
Térképes tanulás
Térképes tanulás
Kész és indulásra kész
Kész és indulásra kész

Miután a robotot kézzel körbevezették a területen, ismét önállóan vizsgálja és pásztázza a területet, hogy megismerje a gyepet. Az Ecovacs Goat G1 általában csak néhány percet vesz igénybe, mire használatra kész lesz.

Összességében a beállítási folyamat tesztünk során jól ment. Csak néhány probléma merült fel, amikor megpróbáltuk újból beállítani egy új tesztterületen. A régi térkép egyszerű törlése nem volt elég. Csak azután sikerült működésre bírnunk, hogy teljesen eltávolítottuk a fűnyíró bejegyzését az alkalmazásban, és újra beolvastuk a jelzőfényeket. Ennek ellenére ez egy kisebb probléma, amely a legtöbb felhasználó számára nem túl releváns.

Kaszálás: Intelligens navigáció és akadályérzékelés

A jeladók és a generált térkép segítségével a robot többnyire szisztematikusan járja be a gyepet. Néha nehéz volt megérteni a szakaszok kaszálási sorrendjét, de összességében nincs sok kifogásolnivaló. A Goat G1 módszeresen, soronként nyírja a füvet, ami természetesen sokkal hatékonyabb, mint a régebbi, határoló drótokra támaszkodó robotfűnyírók véletlenszerű mintázata, és esztétikailag kellemes fűnyírási mintázatot eredményez. Az alkalmazásban az egyes sorok szélességét két beállítás közül választhat: finom vagy hatékony. Tesztünk során a fű nagyon egyenletes lett.

Kérésre a robot a gyep teljes kerületét is le tudja nyírni. Mint azt már tudhatja, az Ecovacs Goat G1 nem működik a széleket elhatároló határoló drótokkal. Következésképpen önállóan kell navigálnia a széleken, csupán a jelzőfényeket és az akadályérzékelését használva útmutatásként. A robot időnként elég nagy rést hagyott a széleken, ami némi vágatlan fűhöz vezetett.

Ez egyrészt a késtárcsa központi elhelyezésének köszönhető, kb. 10 cm-re a készülék szélétől. Ezenkívül a robot nem egészen pontosan követte a határt, ahogyan azt a térképezés során utasítottuk. Előfordulhatott, hogy egy szomszédos ágyásban lévő növényt akadálynak érzékelt, és úgy döntött, hogy nagyobb kanyart tesz körülötte.

Összefoglalva, akárcsak egy hagyományos fűnyíró esetében, az Ecovacs Goat G1 használata után kézzel kell a gyepszegélyeket levágni, ha a kert nem tökéletesen alkalmas a robotkaszálásra a sík átmenetekkel és széles szélekkel.

Elülső és felső kamerák az akadályok észlelésére
Elülső és felső kamerák az akadályok észlelésére

A Goat G1 szűk helyeken kisebb kihívásokba ütközött. Az Ecovacs szerint a kaszálási területnek legalább 1,5 m (4,9 láb) szélesnek kell lennie. A G1 azonban nehezen jutott el következetesen tesztterületünk egy kis, közel 2 m (6,6 láb) széles részéhez, mégis ezt a részt a kaszálás után lenyírtnak jelölte. Mindent összevetve a robot így is dicséretes munkát végzett, és megbízhatóan lekaszálta a kijelölt területet.

Az Ecovacs Goat G1 (800/1600/2000) akadályérzékelése felülvizsgálatunk során szinte hibátlanul működött. A robotfűnyíró több tesztben is következetesen felismerte a valósághű sünfigurát minden szögből. Emellett egy plüss sünit is megbízhatóan felismert és kikerült (ami korábban gondot okozott a Navimow i105E), valamint a különböző méretű labdákat, egy focikaput, egy hintakeretet, kerti szerszámokat és embereket.


A Goat G1 általában nagyon korán észlelte az akadályokat, és jelentős távolságot tartott, hogy elkerülje őket. Ez ugyan a szükségesnél egy kicsit több vágatlan területet hagy, de mindenképpen biztonságosabb. Az egyetlen dolog, ami a robotot a végsőkig feszítette, egy kerti olló volt, amely a földön feküdt, és így alig látszott ki. Az akadályoknak körülbelül 10 cm magasnak kell lenniük ahhoz, hogy a fűnyíró hatékonyan érzékelje őket, bár ez az érzékenység az alkalmazás beállításaitól függően változhat.

A robot automatikusan visszatért a töltőállomásra, amikor esni kezdett az eső, ez a funkció tesztünk során többnyire megbízhatónak és gyorsnak bizonyult. Egyetlen egy esetben fordult elő, hogy a Goat G1 tévedésből megpróbált dokkolni egy szomszédos töltőállomáshoz, amely a párhuzamosan tesztelt Dreame A1-hez tartozott.

Akkumulátor és zajszint: Ecovacs Goat G1-2000 három órán át tart egy feltöltéssel

Tesztjeink során a Goat G1-2000 nagyjából három órán át bírta, mielőtt visszatért volna a töltőállomásra, 15%-os akkumulátorral. Méréseink szerint a teljes feltöltés körülbelül 3,5 órát vett igénybe, bár az akkumulátor már közel 1,5 óra elteltével 80%-os töltöttséget mutatott. A robotfűnyíró automatikusan folytatta a feladatát, amint elérte ezt a töltöttségi szintet.

Tesztünkben a termék egyetlen töltéssel nagyjából 300 négyzetmétert tudott lefedni. Fontos megjegyezni, hogy a lefedettség a konkrét helyszíni körülményektől és az alkalmazott beállításoktól függően változhat. Ha a robot nyáron tizenkét órán át működik egyfolytában, beleértve két körülbelül 90 perces töltési szünetet, a napi lefedettsége körülbelül 900 négyzetméter (9 688 négyzetláb) lesz. Ez azt sugallja, hogy két nap alatt képes lesz teljesíteni a 2000 négyzetméteres célt.

Körülbelül 135 Wh áram áramlott az akkumulátorba, miközben 15-ről 80%-ra töltötték. Az akkumulátor 15-ről 100%-ra történő feltöltéséhez kb. 165 Wh-ra volt szükség. A töltési sebesség 115 W körül volt, a készenléti energiafelhasználás pedig közel 4,5 W volt.

Ha a Goat G1-2000 napi tizenkét órát üzemel, a napi energiafogyasztás kb. 500 Wh lesz. Ezen adatok extrapolálásával a havi energiafelhasználás körülbelül 15 kWh. Ha feltételezzük, hogy az áram ára 0,35 € (0,38 USD) kWh-ként, akkor a havi villanyszámla valamivel több mint 5 € (5,4 USD). Természetesen ez a szám ennek megfelelően csökken, ha a gyep kisebb, vagy nem kell minden nap nyírni.

A két kisebb kapacitású modell, az Ecovacs Goat G1-800 és G1-1600 nem képes olyan hosszú ideig működni két töltés között. Ez a két modell kisebb akkumulátorral rendelkezik, mivel 800 és 1600 négyzetméter (8611 és 17222 négyzetláb) kezelésére tervezték őket.

A Goat G1-2000 1 m távolságból mérve kb. 60 dB zajt bocsát ki működés közben. A zajszint nagymértékben függ a fű magasságától és vastagságától, és így az adott kaszálási feladattól. A vizsgált készülék azonban nem sokkal halkabb, amikor csak mozog, és lényegesen hangosabb, mint például a Navimow i105E.

App: A robotfűnyíró egyben térfigyelő kamera is

Ahogyan azt már a robotporszívóikról ismerheti, az Ecovacs alkalmazás a Android és az iOS számára a Goat G1-hez is eléggé kifinomultnak tűnik - és nem csak a beállítási folyamat lenyűgöző. Minden regisztrált eszköz kezdőlapja első pillantásra valós idejű információkat szolgáltat az aktuális állapotáról. Amikor a robotfűnyíró fut, a virtuális térképen színkóddal jelzi az elvégzett területet, és négyzetméterben és százalékban is jelzi. Ez a funkció segít folyamatosan nyomon követni az előrehaladást. Ugyanez vonatkozik az akkumulátor töltöttségi szintjére is, akár üzemben van a fűnyíró, akár töltődik.

Áttekintés (töltés)
Áttekintés (töltés)
Áttekintés (kaszálás)
Áttekintés (kaszálás)
Menü
Menü
Beállítások 1
Beállítások 1
Beállítások 2
Beállítások 2

A tevékenységek áttekintése és számos beállítás, köztük a kaszálás hatékonysága és a kaszálás iránya is megtalálható. A beállítások között az esőérzékelő és az állatvédelmi funkciót is engedélyezheti, valamint a környezet alapján testre szabhatja az akadályelkerülő üzemmódot (pl. sík talaj rövid fűvel, általános környezet, egyenetlen talaj magas fűvel). Ez azt hivatott megakadályozni, hogy a robot a magasabb füvet tévesen akadálynak érzékelje, és azt nyíratlanul hagyja. A beállítások egyéb biztonsági és lopásvédelmi funkciókat is kínálnak.

Egy kedves trükk, hogy az alkalmazás valós idejű hozzáférést biztosít az Ecovacs Goat G1 kameráihoz, így a robotot egyfajta vándorló biztonsági kamerává alakíthatja. Tesztünk során a videó minősége nem volt különösebben jó, de ez a jelátviteltől is függ. A kétirányú kommunikáció is lehetséges.

Élő fedélzeti videó fűnyírás közben
Élő fedélzeti videó fűnyírás közben

Előnyök

+ könnyen beállítható határkábelek nélkül
+ szisztematikus kaszálás
+ különböző modellek állnak rendelkezésre 800, 1600 vagy 2000 négyzetméteres gyepmérethez
+ hatékony akadályfelismerés
+ funkciógazdag és kifinomult alkalmazás
+ 4G (egyes modelleknél opcionális) és lopásvédelem

Hátrányok

- meglehetősen széles vágatlan élek, ha az átmenetek nem egyenletesek
- a jelzők zavarják a kert esztétikáját

Ítélet: Majdnem egy egyenesen lenyűgöző robotfűnyíró határkábelek nélkül

Az Ecovacs Goat G1-2000 készüléket a gyártó szívesen bocsátotta rendelkezésünkre a felülvizsgálathoz.
Az Ecovacs Goat G1-2000 készüléket a gyártó szívesen bocsátotta rendelkezésünkre a felülvizsgálathoz.

Az Ecovacs Goat G1-2000 nagyszerűen szerepelt a felülvizsgálatunkban. Bár a kötelező jelzők biztosan nem tökéletes megoldás kerti "díszként", látva, hogy más gyártók elegánsabb megoldásokat kínálnak erre a technológiára. Ennek ellenére mindenképpen elfogadható alternatívát jelentenek a hagyományos kerítésdrótokhoz képest, amelyek körülményesebbek és érzékenyebbek, különösen azért, mert a jelzők gyorsan és egyszerűen felállíthatók.

A navigáció és az akadályok felismerése tekintetében az Ecovacs Goat G1-2000 nagyrészt jó megbízhatóságot és teljesítményt mutatott. A legtöbb robotfűnyíróhoz hasonlóan azonban elmarad a szegélynyírási teljesítménytől, különösen a növényágyások vagy az egyenetlen szélek körül.

Az alkalmazás is lenyűgözött minket, bár néhány alkalommal "furcsaságokat" mutatott. Összességében az Ecovacs Goat G1 pozitív benyomást hagyott tesztünk során.

Az Ecovacs Goat G1 sorozat ára és elérhetősége

A Goat G1 sorozat nemrégiben történt bővítésének köszönhetően mostantól három modell áll rendelkezésre, amelyek legfeljebb 2000 négyzetméteres kertekhez igazodnak.

Az ebben a felülvizsgálatban szereplő Ecovacs Goat G1-2000 a sorozat csúcsmodellje. Akár 2000 négyzetméteres (21 528 négyzetláb) területet is képes kezelni, és ajánlott kiskereskedelmi ára 1 999 euró (2 155 USD), garázzsal együtt. A kisebb kapacitású Goat G1-1600 és G1-800 modellek RRP-je 1.299 € (1.400 US$), illetve 1.099 € (1.185 US$).

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Magyarország - Kezdőlap > Tesztek / áttekintők > Ecovacs Goat G1 (2000/1600/800) gyakorlati áttekintés: Robotfűnyíró határoló kábelek nélkül különböző méretű kertekhez
Marcus Schwarten, 2024-05-11 (Update: 2024-05-11)