Notebookcheck Logo

Baseus Spacemate dokkolóállomás kipróbálása MacBook Airrel: 11 további port Mac és Windows számára

Kikötői torony. A dokkolóállomás négy kijelző kimenetet kínál, támogatja a Power Delivery 100 W-os teljesítményét, és összesen 11 porttal rendelkezik. További szép funkció a tetején található gomb, amellyel az összes csatlakoztatott kijelző kikapcsolható. Teszteljük a Spacemate-et a MacBook Air és a Legion Pro 5 készüléken, és megnézzük, hogy érdemes-e használni a 11 az 1-ben dokkolóállomást.
Accessory

Legutóbb a Baseus-tól kaptuk a 240 W-os GaN univerzális tápegységet kijelzővel, amely akár 5 készüléket is képes feltölteni. Ma egy 11 porttal rendelkező dokkolóállomást veszünk közelebbről szemügyre ugyanettől a tartozékgyártótól. A kompakt dokkolóállomás Windows és Mac operációs rendszerekhez készült változatban is kapható. Megnézzük mindkét modellt, megvizsgáljuk a különbségeket, és megnézzük, mennyire hasznos a két, egyenként több mint 100 euróba kerülő dokkolóállomás. Ehhez különböző laptopokhoz csatlakoztatjuk az eszközt, többek között a következőkhöz MacBook Air M1, Lenovo Legion Pro 5i, XMG Core 15 M24, és egy régebbi Alienware 13 R3.

Tok és kialakítás: Mágnesek és ragasztóbetét

A torony alakú dokkolóállomás háza főként masszív, ezüstszürke alumíniumból készült, így jól illeszkedik a MacBook Airhez, még ha az ezüstszürke szín kissé sötétebb is, mint a Apple'belépő szintű laptopja.

A fém kompakt és jól megmunkált megjelenést kölcsönöz a Spacemate-nek. Fekete műanyagot csak a tetején és alján, valamint a kijelző alatt használnak. A PC gyors lezárására szolgáló megvilágított gomb a tetején található; Windows alatt egy nyomásra visszakerül a bejelentkezési képernyőre.

Felső zárógomb...
Felső zárógomb...
...háttérvilágítással
...háttérvilágítással

Az előlapon egy függőlegesen hosszúkás kijelző található, amelyen csak a foglalt portok, valamint két USB-port (USB-C és USB-A) látható, az oldalak sima és portok nélküliek, a hátulján pedig a PC/Mac-hez való csatlakoztatásra szolgáló, állandóan telepített USB-C kábel, valamint az összes többi port található, erről később bővebben.

Az alja levehető, a vékony alaplap erős mágnesek segítségével tapad a torony tetejére (vigyázat, ujjak összenyomódásának veszélye!), az alja pedig szintén ragasztópárnának van kialakítva. Amint lehúzzuk a védőfóliát, a ragasztólapot bárhová felerősíthetjük, majd a dokkolóállomást mágnesesen rögzíthetjük az alaplemezre, vagy ismét eltávolíthatjuk.

Függőleges kijelző csatlakozási kijelzővel
Függőleges kijelző csatlakozási kijelzővel
Öntapadós betét védőfóliával az alján
Öntapadós betét védőfóliával az alján

MAC vs WIN

A MAC és WIN verziók vizuálisan is kissé eltérnek egymástól. Ha egymás mellé helyezzük, feltűnik, hogy a MAC verzió valamivel magasabb. A legszembetűnőbb különbség minden bizonnyal az USB-A portok színe. Ezek a MAC változaton sárga színűek, míg ugyanezek a portok a WIN változaton narancssárga színűek.

A két modell a hátsó portok és azok eloszlása tekintetében is különbözik, de erről bővebben alább.

MAC balra, WIN jobbra
MAC balra, WIN jobbra

Csomagolás és tartozékok

Ahogy a fenti képen is látható, a két operációs rendszer verziójának csomagolása is különbözik. Maga a csomagolódoboz kartonból készült, de van benne egy műanyag betét, és a dokkolóállomás is műanyag fóliába van csomagolva.

A dobozban csak a dokkolóállomás van, az USB-C csatlakozókábel közvetlenül a dobozba van beépítve, és nem lehet kivenni. Az egyetlen tartozék egy gyorsindítási útmutató és néhány apró matrica.

MAC fekete színben, WIN fehér színben
MAC fekete színben, WIN fehér színben
Közvetlenül a doboz kinyitása után
Közvetlenül a doboz kinyitása után

Műszaki adatok: MAC és WIN különböző felszereltséggel

A MAC és a WIN verziók valójában különböző funkciókat kínálnak. Míg például a WIN verzió négy 4K monitor csatlakoztatását teszi lehetővé, addig a MAC verzió három monitoros beállításra "korlátozódik". A mi MacBook Air M1-ünk egyébként sem támogat egynél több külső monitort. Persze a jelenlegi Pro modell már más tészta.

A 4K @ 60 Hz-es specifikációk azonban szintén maximális specifikációk. Ha kettőnél több monitort csatlakoztatunk, akkor a frissítési frekvencia például csak 30 Hz-re csökken, ami különösen a Windowsos játékosok számára lehet fontos.

WIN MAC
Megjelenítők 4x 4K @ 60 Hz (2x HDMI, 2x DisplayPort) 3x 4K @ 60 Hz (3x HDMI)
USB-C 1x 10 Gb/s, 1x csak Power Delivery (max. 100 W) 1x 10 Gb/s, 1x csak Power Delivery (max. 100 W)
USB-A 2x 10 Gb/s (USB-A 3.2), 1x 480 Mb/s (USB-A 2.0, bemeneti eszközökhöz) 2x 10 Gb/s (USB-A 3.2), 2x 480 Mb/s (USB-A 2.0, bemeneti eszközökhöz)
LAN 1 Gb/s (RJ45) 1 Gb/s (RJ45)
Ár 142 euró (jelenleg 20%-os kupon is van) 260 USA dollár (Németországban még nem kapható)

Kapcsolatok: sD-olvasó nélkül

A Spacemate sorozat büszkén mutatja be magát 11 az 1-ben dokkolóállomásként. Az elülső oldalon egy USB-A és egy USB-C port található, mindegyik 10 Gb/s sebességgel a gyors adatkapcsolat érdekében. Ide gyorsan csatlakoztathatja például USB-stickjeit.

Az elülső portok: (egyenként 10 Gb/s sebességgel)
Az elülső portok: (egyenként 10 Gb/s sebességgel)

A többi csatlakozó a hátoldalon található. A WIN és MAC változatok itt némileg eltérnek egymástól: míg az előbbi két HMDI és két DP porttal rendelkezik, addig a MAC változat három HDMI porttal. Az utóbbinál viszont eggyel több USB Type-A 2.0 port áll rendelkezésre, így az egeret és a billentyűzetet ezekre a meglehetősen lassú portokra kell csatlakoztatni. A WIN modell eggyel kevesebb USB Type-A 2.0 porttal rendelkezik, így az egér és a billentyűzet csatlakoztatásakor a gyorsabb, 10 Gb/s-os USB Type-A portok közül az egyiket blokkolja, és ezek közül csak egy található a hátoldalon.

Az elrendezés is némileg eltérő: Az USB-C felül van a WIN, alul a MAC, a LAN és a 3,5 mm-es fejhallgató kimenet oldalt cserél (WIN a bal oldalon, MAC a jobb oldalon).

Kár érte: A 11 port ellenére a dokkolóállomáshoz nem jár SD-olvasó, így a 11 az 1-ben ellenére sem vagy teljesen ellátva, hanem lehet, hogy egy további hubot kell magaddal vinned az SD-kártyákhoz.

A hátul lévő csatlakozások: MAC a bal oldalon, WIN a jobb oldalon
A hátul lévő csatlakozások: MAC a bal oldalon, WIN a jobb oldalon

Első művelet: Nem feltétlenül plug and play

A MAC verzió mini kézikönyve azt is tartalmazza, hogy le kell töltenie és telepítenie kell a Displaylink szoftvert. Enélkül a Spacemate-en keresztül a MacBook Airhez csatlakoztatott külső monitorunk jel nélkül maradt. Miután engedélyeztük, hogy a szoftver rögzítse a képernyőt, minden nagyon jól működött.

A windowsos verzióból hiányoztak a kézikönyvben található szoftveres utasítások, plug-and-play-en keresztül mindennek működnie kell. A valamivel régebbi laptopmodellünkkel (Alienware 13 R3 2017-es évjáratú Alienware 13 R3 Windows 10 operációs rendszerrel, belső monitor kikapcsolva) a 1440p OLED monitor KTC G27P6 csatlakoztatva a Spacemate-hez csak 1080p-t adott ki, és mindkét külső SSD-t nem ismerte fel a Windows. A gyártó szerint a jelek szerint kompatibilitási problémák vannak a laptoppal, ami részben a Thunderbolt 3 port miatt lehet. Tesztként a Spacemate MAC verzióját csatlakoztattuk Windowsos laptopunkhoz, és lám, a monitor és az SSD-k azonnal felismerték. Úgy tűnik, a lényegesen drágább MAC verzió Windows alatt is gördülékenyebben működik.

Ezután csatlakoztattuk a Spacemate WIN-t az aktuális laptopokhoz XMG Core 15 M24 és a címre Lenovo Legion Pro 5 a Spacemate WIN mindkét eszközön működött, beleértve az 1440p-s monitort és a ZikeDrive SSD minden gond nélkül, így a kezdeti nehézségeket a régi Alienware-ünkre és annak meghajtóprogramjaira fogjuk.

Macen a szoftver telepítése után működik
Macen a szoftver telepítése után működik
Az USB-stick és a külső SSD-k felismerése
Az USB-stick és a külső SSD-k felismerése

Teljesítmény: USB-n keresztül körülbelül 10 Gb/s

Az USB-portok teljesítményét az alábbi eszközökkel teszteltük TeamGroup MP44 SSD-vel a tesztelt külső SSD házban Zike ZikeDrive Z666 amely szintén tesztelésre került.

Először is egy besorolás: A külső SSD 3000 MB/s feletti szekvenciális átviteli sebességet ér el közvetlenül a Core 15-ös laptopunk Thunderbolt portján. A Spacemate (MAC) USB-C portján a MacBook Airen és a Core 15-ösön valamivel 1000 MB/s alatt mértünk (Crystaldiskmark 8), ami elég jól kihasználja a megadott 10 Gb/s-ot.

Ugyanakkor a Core 15-ön és a Legion Pro 5-ön is mértünk 1000 MB/s közeli értékeket a Spacemate WIN-en keresztül.

Elülső USB-C (Alienware 13, MAC): Crystaldiskmark 8
Elülső USB-C (Alienware 13, MAC): Crystaldiskmark 8
Elülső USB-C (Alienware 13, MAC): Crystaldiskmark 6
Elülső USB-C (Alienware 13, MAC): Crystaldiskmark 6
Elülső USB-C (Alienware 13, MAC): AS SSD
Elülső USB-C (Alienware 13, MAC): AS SSD
Elülső USB-A (Alienware 13, MAC): Crystaldiskmark 8
Elülső USB-A (Alienware 13, MAC): Crystaldiskmark 8
Hátsó USB-A (10 Gb/s, Alienware 13, MAC): Crystaldiskmark 8
Hátsó USB-A (10 Gb/s, Alienware 13, MAC): Crystaldiskmark 8
Hátsó USB-A 2.0 (Alienware 13, MAC): Crystaldiskmark 8
Hátsó USB-A 2.0 (Alienware 13, MAC): Crystaldiskmark 8
Elülső USB-C (Core 15, WIN): Crystaldiskmark 6
Elülső USB-C (Core 15, WIN): Crystaldiskmark 6
Elülső USB-C (Legion Pro 5, WIN): Crystaldiskmark 8
Elülső USB-C (Legion Pro 5, WIN): Crystaldiskmark 8

Pro

+ 11 port
+ 4 (Win) vagy 3 (Mac) monitorcsatlakozás
+ jó USB sebesség
+ praktikus zárógomb
+ mágneses tartó és ragasztópárna

Kontra

- nincs SD olvasó
- mac szoftver szükséges
- csak 30 Hz 3+ monitorral
- nem túl hasznos kézikönyv

Ítélet: A Baseus Spacemate dokkolóállomás sok portot kínál, de nem helyettesíti az összes dongle-t

A Baseus Spacemate 11 az 1-ben dokkolóállomás, amelyet a Baseus biztosít
A Baseus Spacemate 11 az 1-ben dokkolóállomás, amelyet a Baseus biztosít

A Baseus Spacemate sorozat jól megmunkált alumínium tokkal rendelkezik, és számos olyan portot kínál, amelyek pontosan az elvárásoknak megfelelően működnek. Különösen a MacBook (Air) felhasználók számára óriási a csatlakozási lehetőségek bővülése.

Sajnos a telepítés csak Plug-and-Play a Windowson; a Macen a szoftvert telepíteni kell. A minimalista Gyorstájékoztató nem nyújt segítséget problémák esetén. Ráadásul a sok port ellenére sajnos nincs SD-olvasó, így a Spacemate 11 az 1-ben nem teszi feleslegessé az összes többi hubot.

A Baseus Spacemate 11-in-1 sok portot kínál gyors sebességgel, de hiányzik az SD-olvasó és csak szoftver telepítése után működik Mac alatt.

Ár és elérhetőség

Az Amazon.de oldalon a WIN verzió ára rendszeresen 142 euró körül van, de jelenleg 20%-os kupon van érvényben, ami az árat 101,42 euróra csökkenti. A MAC verzió egyelőre nem kapható az Amazon.de és más kiskereskedők kínálatában. A Amazon.com oldalon a Mac Spacemate ára a következő 260 amerikai dollárba kerül. Ezen még a "nagyvonalú" 15 dolláros kupon sem sokat segít.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Magyarország - Kezdőlap > Tesztek / áttekintők > Baseus Spacemate dokkolóállomás kipróbálása MacBook Airrel: 11 további port Mac és Windows számára
Christian Hintze, 2024-06-24 (Update: 2024-06-24)