Notebookcheck Logo

A legjobb okostelefonok 2024-ben: Kamerák - Az egyik kamerás telefonon még van mit javítani

A legjobb phnoe kamerák összehasonlítása. Teszteltük a 2024-es év csúcskategóriás okostelefonjainak legjobbjait. Összeállításunkban a Samsung Galaxy S24 Ultra, az Oppo Find X7 Ultra, a Xiaomi 14 Ultra és a Honor Magic6 Pro szerepel. Véleményünkből megtudhatod, ki nyerte a legjobb telefonkameráért folytatott csatát.
Smartphone Android
A legjobb kamerás telefonok 2024-ben

Egy csúcskategóriás okostelefon talán egyik legfontosabb szempontja a kamera. Ez 2024-ben is igaz marad. A különböző gyártók azonban különböző megközelítéseket alkalmaznak ennek a követelménynek a teljesítésére. Míg a Samsung Galaxy S24 Ultra egy 200 MP-es ISOCELL HP2 objektívet és intelligens szoftvert használ a fotók legjobbjának kihozásához, az Oppo úgy döntött, hogy a Find X7 Ultra nagyméretű, 1 hüvelykes képérzékelővel szerelte fel. A Honor Magic 6 Pro, eközben változó rekesznyílásvezérlést használ. A két megközelítés kombinációja a Xiaomi 14 Ultra az év egyik legjobb okostelefonos kamerájává teszi.

De vajon milyen nagyok a képminőségbeli különbségek a Android okostelefon elitjén belül? Erre a kérdésre a különböző témákról, különböző fényviszonyok között készült képek vizsgálatával adunk választ. De előbb adunk egy gyors áttekintést a különböző kameramodulok műszaki specifikációiról.

Samsung Galaxy S24 Ultra Oppo Find X7 Ultra Xiaomi 14 Ultra Honor Magic 6 Pro Magic 6 Pro
Kamerabeállítás: hátlap 200 MPix (1/1.35", f/1.7, OIS, 23 mm, 1/1.3" érzékelő ISOCELL HP2) 50 MPix (1", f/1.8, 23 mm, OIS) 50 MPix (1", f/1.63-f/4.0, 23 mm, OIS, 1″ érzékelő LYT-900) 50 MPix (1/1.28", f/1.4-2.0, OIS, 24 mm)
Teleobjektív(ek) 10 MPix (f/2,4, 69 mm, OIS, 3x optikai) + 50 MPix (f/3,4, 115 mm, OIS, 5x optikai, 100x max) 50 MPix (f/2,6, 65 mm, OIS, 3x optikai) + 50 MPix (f/4.3, 135 mm, OIS, 6x optikai, 120x max) 50 MPix (f/1.8, 75 mm, OIS, 3,2x optikai) + 50 MPix (f/2.5, 120 mm, OIS, 5x optikai, 120x max) 180 MPix (2,5x optikai, f/2.6, OIS, 68 mm)
Ultraszéles látószögű objektív 12 MPix (f/2,2, 13 mm, 120°) 50 MPix (f/2,0, 14 mm, 123°) 50 MPix (f/1,8, 12 mm, 122°) 50 MPix (f/2,0, 122°, 13 mm)
Kamera beállítása: Előlap 12 MPix (f/2.2, 25 mm, AF) 32 MPix (f/2.4, 21 mm, AF) 32 MPix (f/2.0, 22 mm, FF) 50 MPix (f/2.0, FF, 21 mm, 25 mm)
Szoftververzió S928BXXS2AXD6 14.0.1.600 1.02.0 8.0.0.0.127

A zászlóshajó okostelefonok ára 1000 euró felett van, de a Honor egy kicsit olcsóbb, mint a versenytársai, az ajánlott kiskereskedelmi ára 1299 euró. A Galaxy S24 Ultra és a Xiaomi 14 Ultra egyaránt 1500 euróba kerül. Mivel a Oppo Find X7 Ultra jelenleg csak importként kapható, az ára valamivel "olcsóbb" ( 920 euró körülkezdődik).

Tesztfelvételeink mindegyike a kameraszoftver gyári beállításaival készült. Ezek a képek alapértelmezés szerint nem felelnek meg a kamera érzékelőinek felbontásának, hanem kevesebb pixeles fotókká vannak feldolgozva. Ez a pixel binningnek nevezett folyamatnak köszönhető, amely több képpontot egyesít egybe. Az összehasonlításban szereplő valamennyi zászlóshajó okostelefon ezt a technikát alkalmazza.

A 2024 legjobb kamerás telefonjainak áttekintése
Samsung Galaxy S24 Ultra
A 2024 legjobb kamerás telefonjainak áttekintése
Oppo Find X7 Ultra
A 2024 legjobb kamerás telefonjainak áttekintése
Xiaomi 14 Ultra
A 2024 legjobb kamerás telefonjainak áttekintése
Honor Magic 6 Pro.

A Galaxy S24 Ultra 200 MP-es érzékelőjét használja, hogy akár 16 egyedi képpontot egyetlen képponttá (12,5 MP) fuzionáljon. Alternatívaként ez a csúcstelefon a klasszikus 4:1 fúzióval is képes 50 MP-es képeket készíteni. Az Oppo Find X7 Ultra (12,5 MP), Xiaomi 14 Ultra (12,5 MP) és Honor Magic Find 6 Pro (12,5 MP) is az utóbbi megközelítést alkalmazzák. A Samsung zászlóshajójával ellentétben azonban a konkurencia nagyobb natív pixeleket használ.

A Galaxy S24 Ultra pixel binningje

Az egyik előnye a Galaxy S24 Ultranagy felbontásának előnye, hogy nagy felbontású képeket készíthet, miközben továbbra is pixel binninget használ. Azonban még egy évvel a Galaxy S23 Ultra bemutatása után az 50 MP-es fotókon még mindig van mit javítani, ami azt jelenti, hogy a legtöbb fényviszonyok között a 16:1 pixel binning technológia a jobb megoldás. Úgy tűnik, hogy ez jobb dinamikával rendelkezik, és gyakran jobb élességet is képes biztosítani. A nagyobb, 8 160 x 6 120 pixeles felbontású fotók legnagyobb előnye - a nagyobb részletesség - csak ideális fényviszonyok mellett érhető el. A mobilfotózás remélt csodaszere (nagy felbontás és pixelbinning optimalizálás) tehát még nem valósult meg. Valószínű, hogy minőségi ugrás csak a nagyobb natív pixelekkel rendelkező kameraérzékelők következő generációjától várható.

Galaxy S24 Ultra: 12-MP mód (balra) vs. 50-MP mód (jobbra)

Megjegyzés: Annak érdekében, hogy jobban megnézhesse az egyes összehasonlító készülékek képi részleteit, az összes képfájlt csatoltuk a megfelelő fotókhoz. Ezeket az összehasonlító eszközünkben a megfelelő fotóra kattintva érheti el.

A zászlóshajó okostelefonok fő kamerája

A nappali fényben készített felvételek manapság egyszerű feladatot jelentenek a zászlóshajó okostelefonok számára, és mind a négy tesztkészülék kisebb-nagyobb mértékben elsajátította őket. A Magic 6 Pro érezhetően szűkebb keretezéssel rendelkezik, mint a versenytársak. Eközben a Honor telefon nagyon erőteljesen élesíti a kontúrokat, ami a Galaxy S24 Ultra, bár kisebb mértékben.

A Samsung zászlóshajó meglehetősen kicsi kameraérzékelője a bokeh-effektus létrehozásakor válik nyilvánvalóvá. Ehhez képest az Oppo Find X7 Ultra és a Xiaomi 14 Ultra az 1 hüvelykes szenzoraikkal lényegesen több elmosódást produkálnak a fókuszterületen kívül a nyúl témánkon. Cserébe a két kínai okostelefonnak engedményeket kell tennie az élesség tekintetében.

A Oppo Find X7 Ultraéleslátásának csökkenése a kép közepétől a szélek felé haladva igen markáns lehet. A Xiaomi 14 Ultra is túlságosan elmosódottnak tűnik időnként, és a fotók általában lágyabbak, mint a versenytársaké. Mint a elődjea Xiaomi a 14 Ultra esetében is túlzásba viszi a vörös tónusok telítettségét.

Kép összehasonlítás

Válasszon egy jelenetet, és navigáljon az első képen belül. Érintőképernyőkön egy kattintással megváltoztathatja a pozíciót. Egy kattintás a kinagyított képre megnyitja az eredetit egy új ablakban. Az első képen a tesztkészülék méretarányos fotója látható.

ObstPferdHausHaseBuch
kattintson a képek betöltéséhez

Gyenge megvilágításban a zászlóshajó okostelefonok eltérnek egymástól. Bár a jól megvilágított, utcai lámpákkal tarkított utcai jelenet is személyes ízlés kérdése lehet, valójában csak a Xiaomi 14 Ultra nyűgöz le ésszerű megvilágítással és képélességgel a két sötétben készült felvételen - de itt is vannak negatív kiugró értékek (1. jelenet). A Galaxy S24 Ultra szintén megbízható felvételt készít az otthoni jelenetnél, de az expozíciós idő a Samsung telefonjánál sokkal hosszabb, mint a Xiaominál - tesztünkben körülbelül 4 másodperc.

A Honor Magic 6 Pro és mindenekelőtt a Find X7 Ultra itt lemaradnak a minőséget tekintve. A fotók dinamikatartománya meglepően kiábrándító, különösen akkor, ha nagy fénykontrasztok vannak (3. téma). Többször átállítottuk a két okostelefont, hogy újraértékeljük a helyzetet és javítsuk a képet, eredménytelenül. Érdemes megemlíteni, hogy az összes fotót fotó üzemmódban készítettük, és elméletileg az összehasonlításban szereplő okostelefonok mindegyike rendelkezik egy külön éjszakai üzemmóddal is. Ha azonban több fény áll rendelkezésre, világossá válik, hogy van potenciál a gyenge fényviszonyok között, különösen az Oppo telefon nagy képérzékelője miatt.

Kép összehasonlítás

Válasszon egy jelenetet, és navigáljon az első képen belül. Érintőképernyőkön egy kattintással megváltoztathatja a pozíciót. Egy kattintás a kinagyított képre megnyitja az eredetit egy új ablakban. Az első képen a tesztkészülék méretarányos fotója látható.

LichterBuchHausStrasse
kattintson a képek betöltéséhez

Ultraszéles látószögű objektívek a zászlóshajó telefonokon

Először is, a zászlóshajó okostelefonokat egy kora nyári napon használtuk, a legjobb fényviszonyok mellett. Ezekben a nagyon jó körülmények között a Samsung, a Xiaomi és a Honor csúcskategóriás telefonok ultraszéles látószögű kamerái nagyon hasonlóak. Azonban úgy találtuk, hogy a Magic 6 Pro és a 14 Ultra kissé vöröses színárnyalatot mutattak. Érdekes módon a Xiaomi 14 Ultra ultraszéles látószögű objektívjével fényképezve a kis ló kevésbé tűnik fényesnek, mint a fő kamerával. A Oppo Find X7 Ultra hozza a hátulját a mi szempontunkból. A képei kissé elmosódottak, különösen a széleken.

A növekvő sötétségben a Magic 6 Pro és a Galaxy S24 Ultra rendelkeznek a legjobb élességszinttel, amint azt az utcai megvilágítással készült felvételek is mutatják. A Samsung képe szerintünk valamivel jobb. Nagyon gyenge fényben azonban a Galaxy S24 Ultra kezd nagyon szemcsésnek tűnni, és a Xiaomi is zajosnak tűnik. A második témát a Magic 6 Pro világítja meg a legjobban, jó élességszinttel. Az Oppo Find X7 Ultra nagyon lágy fókuszt hoz létre, akárcsak nappal.

Kép összehasonlítás

Válasszon egy jelenetet, és navigáljon az első képen belül. Érintőképernyőkön egy kattintással megváltoztathatja a pozíciót. Egy kattintás a kinagyított képre megnyitja az eredetit egy új ablakban. Az első képen a tesztkészülék méretarányos fotója látható.

PferdHausStrasseHaus
kattintson a képek betöltéséhez

Makró képek a zászlóshajó telefonokon

A négy zászlóshajó okostelefonunk ultraszéles látószögű kamerája nemcsak nagy látószögű képek készítésére, hanem makrófelvételek készítésére is alkalmas. A minimális távolságot 4 cm-ben határozták meg a Find X7 Ultra, 2,5 cm a Magic 6 Pro esetében és 5 cm a Xiaomi 14 Ultra . A Xiaomi zászlóshajó a Magic 6 Pro-hoz hasonlóan makrókhoz is használhatja a teleobjektívet (10 cm) vagy a periszkóp objektívet (30 cm). A Samsung nem adja meg a minimálisan szükséges fókusztávolságot a Galaxy S24 Ultraultraszéles látószögű kamerájához.

Végül is, ami számít, az a képminőség. Nekünk a Galaxy S24 Ultra készülékkel 3-5 cm-es távolságból készített makrófelvételek jobban tetszenek. A többi telefon nem képes teljesen fókuszálni a két témánkat. Lehet, hogy a Find X7 Ultra, a Magic 6 Pro és a Xiaomi 14 Ultra esetében nem találtuk meg az ideális fókusztávolságot, de nem győzött meg minket a teljesítményük ebben a forgatókönyvben.

Kép összehasonlítás

Válasszon egy jelenetet, és navigáljon az első képen belül. Érintőképernyőkön egy kattintással megváltoztathatja a pozíciót. Egy kattintás a kinagyított képre megnyitja az eredetit egy új ablakban. Az első képen a tesztkészülék méretarányos fotója látható.

MangoStift
kattintson a képek betöltéséhez

Nagyítás a zászlóshajó telefonokkal

A zoomvizsgálatokat a 2,5x és 20x közötti zoomtartományokra korlátoztuk, mint olyan tartományokra, amelyek még mindig hasznos minőséget biztosítanak a mindennapi használat során. Mind a négy telefon kínál még szélesebb, akár 100x (Honor és Samsung) vagy akár 120x (Oppo és Xiaomi) zoomtartományt is (lásd a "patikai" képeket). Azonban nem nyűgözött le minket a Magic 6 Prostabilizálása ilyen nagy zoomolási szinteken. A Find X7 Ultra és a Galaxy S24 Ultra kínálja a legjobb stabilizációt és képminőséget 50x feletti zoomszinteken.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra
Honor Magic 6 Pro
Honor Magic 6 Pro

Tesztfelvételeinkhez a gyártó natív zoomszintjeit használtuk, hogy elkerüljük az egyes telefonok hátrányos helyzetbe kerülését. Ezért az egyes telefonok esetében a következő zoomszinteket használtuk:

Oppo Find X7 Ultra | 2,5x | 6x | 10x | 20x
Samsung Galaxy S24 Ultra | 3x | 5x | 10x | 20x
Xiaomi 14 Ultra | 3,2x | 5x | 10x | 20x
Honor Magic 6 Pro | 2,5x | 5x | 10x | 20x 20x

Az 5x-es nagyításig a nappali fényben készült fotók elég tetszetősek mind a négy okostelefonon ebben az összehasonlításban. A Xiaomi 14 Ultra láthatóan lágyabb képeket készít, mint a mesterséges élesítést alkalmazó versenytársak. Nagy zoomolási szinteken azonban elválik a búza a pelyvától. A Magic 6 Pro különösen itt nem teljesít túl jól. Úgy gondoljuk, hogy a 14 Ultra a mérce az 5x-nél nagyobb zoomszinteknél, és látható a különbség az Oppo és a Honor zászlóshajókhoz képest. Gyenge fényviszonyok mellett a teleobjektívek kameraérzékelői túl kicsik ahhoz, hogy jó eredményeket érjenek el, a Galaxy S24 Ultra a legmeggyőzőbb.

Kép összehasonlítás

Válasszon egy jelenetet, és navigáljon az első képen belül. Érintőképernyőkön egy kattintással megváltoztathatja a pozíciót. Egy kattintás a kinagyított képre megnyitja az eredetit egy új ablakban. Az első képen a tesztkészülék méretarányos fotója látható.

2,5 - 3,2x Zoom5x - 6x Zoom10x Zoom20x Zoom2,5 - 3,2x Zoom
kattintson a képek betöltéséhez

Kép összehasonlítás

Válasszon egy jelenetet, és navigáljon az első képen belül. Érintőképernyőkön egy kattintással megváltoztathatja a pozíciót. Egy kattintás a kinagyított képre megnyitja az eredetit egy új ablakban. Az első képen a tesztkészülék méretarányos fotója látható.

Nacht 2,5 - 3,2x Zoom Nacht 5x - 6x ZoomNacht 10x Zoom
kattintson a képek betöltéséhez

A zászlóshajó telefonok elülső kamerái

Szelfikamerás fotóinkból kiderül, hogy a Honor Magic 6 Pro a képeket nagyon simává teszi, és úgy tűnik, hogy szépségszűrőt alkalmaz. A képélesség a fix fókusz ellenére nagyon jó fényviszonyok mellett is tisztességes, akárcsak a Xiaomi 14 Ultra. A Galaxy S24 Ultra a legjobb munkát végzi az arcszerkezetek megjelenítésében az automatikus fókusz segítségével. Értékeltük a Samsung telefon semleges színegyensúlyát is. Az Oppo fotói meglepően kiábrándítóak, annak ellenére, hogy a Find X7 Ultra szintén hozzáfér az autofókuszhoz. A szelfik a mi ízlésünknek túlságosan elmosódottak és túlexponáltak.

Sötét fényviszonyok között a Galaxy S24 Ultra éri el a legjobb eredményeket a jól megvilágított képekkel és a korrekt bőrtónusokkal, köszönhetően a hosszú expozíciónak. A konkurencia által készített fotók szürkületben gyorsan sokkal sötétebbnek tűnnek, és vöröses árnyalatúak.

Kép összehasonlítás

Válasszon egy jelenetet, és navigáljon az első képen belül. Érintőképernyőkön egy kattintással megváltoztathatja a pozíciót. Egy kattintás a kinagyított képre megnyitja az eredetit egy új ablakban. Az első képen a tesztkészülék méretarányos fotója látható.

PortraitSelfieDunkelheit
kattintson a képek betöltéséhez

A zászlóshajó telefon szoftvere

Ha szereted használni az okostelefonod natív szenzorfelbontását, akkor az összehasonlításban szereplő összes zászlóshajó esetében megkapod a pénzedért - legalábbis fotó üzemmódban. Pro módra váltva a Samsung használói hozzáférhetnek a 4:1 arányú binninggel ellátott 50 MP-es módhoz, de nem tudnak 200 MP-es fotókat készíteni. Csak a Xiaomi 14 Ultra lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a fényképezőgép érzékelőjének teljes felbontásával készítsenek képeket a fotó üzemmódon kívül.

A HyperOS a kamera paramétereinek széles skáláját teszi elérhetővé a felhasználó számára, hogy egyéni preferenciáit beállíthassa. Csak a Galaxy S24 Ultra még jobb lehetőségeket kínál. A One UI kameraszoftver pro mód és kameraasszisztens a legszélesebb körű egyéni optimalizálási lehetőségeket és beállításokat kínálja. Míg minden zászlóshajó támogatja a RAW-képeket, a Galaxy telefon egy extra Pro móddal rendelkezik a RAW-képekhez.

Az Oppo és a Honor valamivel kevésbé széleskörű beállítását teszi lehetővé az egyes kamera paramétereknek, de így is lehet néhány beállításon csípkedni, hogy megvalósítsuk a személyes preferenciáinkat egy-egy fotó esetében.

Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Oppo Find X7 Ultra
Honor Magic 6 Pro
Honor Magic 6 Pro
Honor Magic 6 Pro
Honor Magic 6 Pro
Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
 

Vélemény a zászlóshajó telefonok kameráiról

Áttekintés: Samsung Galaxy S24 Ultra, Oppo Find X7 Ultra, Xiaomi 14 Ultra és Honor Magic 6 Pro. A notebooksbilliger és a tradingshenzen által biztosított tesztegységek
Áttekintés: Samsung Galaxy S24 Ultra, Oppo Find X7 Ultra, Xiaomi 14 Ultra és Honor Magic 6 Pro. A notebooksbilliger és a tradingshenzen által biztosított tesztegységek

Amikor a fő kamerával nappali fényben kell fényképezni, a személyes preferenciák nagy szerepet játszanak a helyes választás meghozatalában. A minőségi szint nagyon hasonló az összes készülékben. Ez megváltozik, ha az éjszaka készült képeket nézzük. Megfelelő fényviszonyok mellett mind a Honor Magic 6 Pro, mind a Oppo Find X7 Ultra mutat némi potenciált gyenge fényviszonyok mellett. Mindazonáltal a két kínai okostelefon hagy egy-két kérdőjelet az éjszaka készült fotóinkon. Az egyetlen telefon, amely igazán meggyőzött minket ebben a forgatókönyvben, a Xiaomi 14 Ultra volt. A Samsung Galaxy S24 Ultra S24 Ultra szintén tisztességes fotókat készít sötétben, bár ez nagyon hosszú expozícióval jár.

A Find X7 Ultra ultraszéles látószögű kamerája meglehetősen csalódást okozott, annak ellenére, hogy az Oppo korábban mindig is hangsúlyozta ezt a funkciót. Ettől eltekintve minden zászlóshajó telefon hasonló eredményeket nyújt. Ugyanez vonatkozik a zoom objektívekre is. Itt a

Honor Magic 6 Pro határai hamar láthatóvá válnak az 5x zoom szintek felett.

Bármelyik zászlóshajóra is vetetted a szemed: a jó fotók szinte garantáltak. Mégis, az okostelefonok különböző erősségekkel rendelkeznek. Egyik összehasonlító készülékben sem tudunk igazi mindenest azonosítani.

A Samsung Galaxy S24 S24 Ultra továbbra is a legjobb választás szelfikészítésre. Ha értékeli az arcszerkezetek viszonylag természetes reprodukcióját, és elfogad némi kompromisszumot az élesség tekintetében, akkor választhatja a Xiaomi 14 Ultra-t is.

Nem találta meg az ideális okostelefont, de még mindig egy jó kamerás telefont keres? Akkor nézze meg a p hone táblázatainkat.

Please share our article, every link counts!
> Magyarország - Kezdőlap > Tesztek / áttekintők > A legjobb okostelefonok 2024-ben: Kamerák - Az egyik kamerás telefonon még van mit javítani
Marcus Herbrich, 2024-05-29 (Update: 2024-05-29)